По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, който

...
По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, който
Коментари Харесай

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, който тази година се отбелязва под мотото " Статистиката през днешния ден, за по-добро бъдеще “, Национален статистически институт показва обновената цифрова обява " Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет 2018 ". Статистиката може да помогне за по-добро схващане на разнообразието и характерностите на живота на европейците, като се подчертаят сходствата и разликите сред дамите и мъжете. Това е задачата на цифровата обява, готова от Евростат - статистическата работа на Европейския съюз, в съдействие с националните статистически институти на страните - членки на Европейски Съюз, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Публикацията дава информация за разнообразни значими събития като потегляне на учебно заведение, овакантяване на дома на родителите и започване на работа, подписване на брак, развъждане на деца, пенсиониране... Когато става дума за обучение, претовареност, кариера и приходи или грижи за децата, здравни, хранителни, културни, спортни и интернет привички, има огромни разлики в метода на живот на дамите и мъжете както в една страна, по този начин и сред обособените страни в Европа. Статистическата информация е показана по елементарно понятен метод посредством къси текстове, графики и интерактивни принадлежности за визуализация. На читателите се дава и опция да ревизират знанията си, като отговорят на въпросите от теста.

Дигиталната обява включва три раздела:

Живот, съзряване, остаряване...

Този раздел се концентрира върху демографското развиване и здравето, продължителността на живота, съжителството сред двата пола и самооценката на здравето. Представени са забавни статистически данни - да вземем за пример, че в Европейски Съюз дамите напущат дома на родителите си приблизително две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните татковци или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като положително за разлика от дамите. Данните демонстрират, че макар разликите мъжете и дамите в Европа са задоволени в идентична степен от живота си.

Учене, работа, заплащане на труда...

Разделът включва данни за просветителното равнище, съвместяването на професионалния и фамилния живот, работата на цялостен и повърхностен работен ден, безработицата, разликата в заплащането при дамите и мъжете и така нататък Обръща се внимание освен на структурните разлики, само че и на неравенството сред двата пола. Интересно е, че по-голям дял от дамите (33%) спрямо мъжете (30%) в Европейски Съюз са с висше обучение, а също и че колкото повече деца имат, толкоз по-голяма е разликата сред коефициентите на претовареност на дамите и мъжете. Освен това дамите печелят с 16% по-малко от мъжете в Европейски Съюз, а измежду ръководителите има два пъти по-малко дами в сравнение с мъже.

Хранене, извършване на покупки, сърфиране в интернет, другарство...

Този раздел е отдаден на храненето и обществените привички, дейностите през свободното време и онлайн заниманията. Жените в Европейски Съюз употребяват интернет по-малко в сравнение с мъжете (79% от дамите на възраст сред 16 и 74 години са употребявали интернет най-малко един път седмично през 2017 година спрямо 82% от мъжете на същата възраст). Когато преглеждаме защо се употребява интернет, делът на дамите в Европейски Съюз, които четат вести онлайн, е по-малък спрямо този на мъжете (70% от дамите и 75% от мъжете, употребявали интернет през последните три месеца на 2017 г.), както и делът на дамите, които правят интернет банкиране (60% от дамите и 63% от мъжете). Няма огромна разлика при потреблението на интернет за изпращане и приемане на електронни известия (86% от дамите и 87% от мъжете), до момента в който при потреблението на интернет за телефонни диалози (по 46% от дамите и мъжете) и търсене на работа (по 20% от дамите и мъжете) и двата пола употребяват интернет еднообразно. От друга страна, по-голям дял от дамите са употребявали интернет за присъединяване в обществените мрежи (67% от дамите и 63% от мъжете).
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР