По случай днешния Световен ден за опазване на околната среда,

...
По случай днешния Световен ден за опазване на околната среда,
Коментари Харесай

В света са произведени около 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци

По случай днешния Световен ден за запазване на околната среда , който се отбелязва под мотото " Да се преборим със замърсяването с пластмасови боклуци ", " Бизнес стандарт " предлага някои обстоятелства за този разрастващ се проблем:

1. Проучване на фондация " Елън Макартър " от 2015 година откри, че до този миг в света са създадени към 6,3 милиарда тона пластмасови боклуци. Около 90 % от тях няма да се разградят най-малко 500 години.

2. Според учените микропластмаса (пластмасови частици с диаметър под 5 милиметра) се открива в почвата, чешмяната вода, бутилираната вода, бирата и даже във въздуха, който дишаме.

3. Ако не се ускори контролът над разрастващия се проблем с пластмасовите боклуци, замърсяването с тях ще се удвои през идващите 30 години и в океаните ще има повече пластмаса, в сравнение с риби.

4. Към момента всяка минута в океаните се изхвърля наличието на един камион, цялостен с пластмаса. Очаква се до 2030 година камионите да станат два, а до 2050 година - четири.-->

5. Китай е преди всичко по " неспряване " с казуса с пластмасовите боклуци.

6. Индия заема пето място по този индикатор, изпреварвайки Съединени американски щати. Годишното количество пластмасови боклуци, отделяно от страната, се равнява на тежестта на 30 кораба " Титаник ".
 пластмаса Guliver/Getty Images
7. Пластмаса се съдържа в петте най-често срещани продукта, които замърсяват океаните . Това е открито при най-мащабното по рода си разчистване, осъществено през 2017 година

8. Според изследване на " Трукост " замърсяването с пластмаса предизвиква вреди на околната среда, възлизащи на близо 75 милиарда $.

9. Замърсяването с пластмасови боклуци е нездравословно и за животните, и за хората. Поглъщането на пластмаса предизвиква гибелта на доста морски жители. Изхвърлените в океаните пластмасови боклуци се придвижват по хранителна верига и се свързват с риска от рак, ендокринни и други проблеми при хората.

10. През последното десетилетие е създадена повече пластмаса, в сравнение с през целия минал век.

11. Всяка минута се закупуват един милион пластмасови бутилки.

12. Идеята за цялостна замяна на пластмасовите произведения може и да звучи добре, само че експертите припомнят, че потреблението да вземем за пример на хартиени торбички вместо найлонови значи изсичане на повече дървета. От тази позиция евентуално най-хубавата опция остава преработването .
 э ThinkStock/Getty Images
И още по тематиката:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР