По-скоро няма да разберем каква е причината за смъртта на

...
По-скоро няма да разберем каква е причината за смъртта на
Коментари Харесай

Журналист: По-скоро няма да разберем причината за смъртта на Навални

" По-скоро няма да разберем каква е повода за гибелта на Алексей Навални. Тя ще бъде прикрита. Едва ли може да разчитаме на самостоятелна експертиза ". Това изясни журналистът Ангел Григоров, някогашен сътрудник на Националното радио в Москва.

" Моментът, в който Навални беше наказан на 19 години за екстремизъм и изпратен в наказателна колония оттатък Полярния кръг, беше елементарно да се допусна, че в един момент организмът му няма да издържи. Около 300 дни той прекара в така наречен " углавен карцер ".Очаквано в някакъв смисъл и в това време шокиращо ".

Григоров цитира думите на известния съветски публицист Сергей Пархоменко, който сподели в своя канал в " Телеграм ", че са убивали Навални в продължение на три години.

Бившият сътрудник на БНР в Москва разяснява опасенията на някои анализатори, че тялото на Навални може да бъде арестувано от управляващите в Русия в продължение на години.

" По закон съответните органи имат право да задържат тялото в продължение на 30 дни. На 30-я ден би трябвало да го предадат на околните ".

Той обаче не се нае да предвижда дали ще бъде спазен законът.  Ангел Григоров счита, че по-скоро няма да бъде разрешено тялото на Навални да бъде изнесено в чужбина за аутопсия. 

Репресивните ограничения в Русия се ускоряват през последните години, означи Григоров.

" Те са доста строги и ще се ускоряват още повече. Преди да излязат да стачкуват хората би трябвало доста добре да си помислят какво може да последва – дали няма да си изгубят работата или пък да ги изключат от университета. В подтекста на войната и на засилващите се репресии в навечерието на президентските избори, това  е обикновено ".

Григоров проучва опцията брачната половинка на Алексей Навални – Юлия, да се трансформира в обединител на съветската съпротива. Той не чака Юлия Навална да се върне в Русия.

" Това не би било най-хубавото решение. Все отново Алексей и Юлия имат две деца, за които някои би трябвало да се погрижи ".

Григоров изясни, че руските опозиционери се намират или в чужбина – като Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, или в пандиза – като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза.

„ Алексей Навални беше една доста ярка персона, доста мощен водач. Това по някакъв метод пречеше на консолидирането на опозицията. Използваше се  и от властта. Дали гибелта му и признакът, в който се трансформира Навални, ще способства за обединяването на съветската съпротива, предстои да разберем. Не изключвам тази опция ". 

Григоров обаче означи, че инструментите за влияние върху политическата обстановка в Русия извън са извънредно лимитирани.  " В Русия няма парламентарно показана съпротива “. 

Ангел Григоров проучва резултата, който би се постигнал при усилване на глобите против Русия.

" Не мисля, че западните наказания по някакъв метод съществено ще трансформират ситуацията - мисленето на хората в Кремъл, а и позицията на множеството руснаци. В подтекста на войната санкциите имат по-скоро мобилизиращ резултат за популацията. То се активизира към фигурата на президента. Санкциите имат, в някакъв смисъл, даже противоположен резултат. Култивира се отрицателното отношение към Запада ". 

Журналистът чака победа на Владимир Путин на идните президентски избори в Русия.

" Очаквам поддръжка от руснаците. Ако би трябвало ЦИК ще помогне. Но не мисля, че е належащо всеобщо да се фалшифицират избори, тъй като по-голяма част от руснаците поддържат Владимир Путин. Те няма кой различен да поддържат. Системата е построена по този метод ".

Григоров изясни, че на фона на останалите претенденти, Владимир Путин наподобява извънредно авторитетно. " Но и да беше позволена опция, Путин щеше да завоюва ". 

Бившият сътрудник на Националното радио в Москва чака годишнината от началото на съветската инвазия в Украйна - 24 февруари, да бъде маркирана по някакъв метод. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР