По-скъпи цигари от март догодина заради въвеждането на по-висок акциз.

...
По-скъпи цигари от март догодина заради въвеждането на по-висок акциз.
Коментари Харесай

Пред поскъпване на цигарите: Очаква се повишение на цените от март


По-скъпи цигари от март следващата година поради въвеждането на по-висок данък. Това взеха решение депутатите в комисията по бюджет и финанси. Предвижда се увеличението на акциза да стане на стъпки в границите на четири години.

Първата е планувана за март 2023 година

Разчетите сочат, че ще коства с сред 20 и 30 стотинки по-скъпо в сравнение с в този момент. Според финансовото министерство увеличените ставки ще доведат до над 660 милиона лв. повече доходи в държавната хазна през идващите четири години.

Николай Михайлов харчи за цигари месечно към 200 лв. и пресмята, че разноските му ще се усилят с към 6 лева на месец, в случай че повишаването стане факт.

В бюджетната комисия в Народното събрание мотивираха повишаването на от следващата година по този начин:

„ Предлагаме гладко нарастване на акциза, с цел да не се допусне контрабанда на тютюневи произведения, както в случай че има внезапно увеличение на цените “, сподели Людмила Петкова, заместник- министър на финансите.

„ Специално за цигарите и алкохола акцизите имат две функционалности - да пълнят бюджета и да лимитират потреблнието “, изясни Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

„ Покупателната дарба, че е ниска - няма да пушим цигари. На цигарите има едни картинки, които би трябвало да те откажат “, разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ Едно 15% нарастване, а не 5% - както в този момент се предлага - би довело до 92 милиона лв. повече доходи и понижаване със 77 млн. кутии цигари “, счита Маша Гавраилова от съдружие „ България без пушек “.

По-голямата част от тютюневите компании поддържаха акцизния календар с последователно повдигане на акцизите.

Окончателно решение с какъв брой ще нарастнат цигарите би трябвало да вземе пленарната зала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР