По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна

...
По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна
Коментари Харесай

Цената на черешите скача, вносът им подбива родното производство

По-скъпи плодове тази година чакат производителите и специалистите в Югозападна България. Причината - скъпото напояване и неприятните метеорологични условия.

" Тази година метеорологичните условия разрешават и се обрисува удобна черешова годишна продукция. Неминуемо би трябвало да има леко покачване на цените на фона на всичко, което се случва в страната. Производителите се надяват да получат малко по-добро заплащане за своя труд, само че какво ще се случи - това ще покаже времето. И да приказваме за черешова кампания е твърде рано, тъй като сме в края на месец март, а тя стартира май-юни ", каза зам.-председателят на Института по земеделие Димитър Сотиров за " България заран ".

Според него може да се чака покачване с към 10-15%.

" Ако бъде по-висока цената, няма кой да купува. Цената не се дефинира от производителя, който прави всички разноски, а се дефинира от търговеца. И в случай че вземем база от предходната година, при изкупна цена към 1,50 лева до 2 лева от производителя - на пазара виждаме цена към 4-5 лева. А при 10-15% това са 20-30 стотинки повече, само че даже и да е 3,50 лева, потребителите ще са удовлетворени от тази цена, само че в случай че отиде над 4 лева - всеки ще си прави самичък сметка какви количества да закупи ", допълни Сотиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той показа, че има негови сътрудници, които към този момент се отхвърлят.

" Работната ръка нарастна, берачите желаят към 0,60 лева за кг, тъй че всеки може да си направи сметката какво остава за производителя. Има към този момент искащи, които желаят да продават своите черешови насаждения, а тези, които основават, стават все по-малко. Вносът подбива родното произвеждане ", разясни зам.-председателят на Института по земеделие.

Попитан дали са получавали дотации, той отговори: " Да, производителите получават дотации, които на фона на другите култури бяха най-ниските през последните години. Овощарството и зеленчукопроизводството като че ли беше подценявано. Но овощарството предходната година получи. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР