По-скъпи месо и колбаси, по-достойно заплащане на фермерския труд, по-малко

...
По-скъпи месо и колбаси, по-достойно заплащане на фермерския труд, по-малко
Коментари Харесай

По-скъпо: Склонни ли са германците да плащат повече заради климата?


По-скъпи месо и салами, по-достойно възнаграждение на фермерския труд, по-малко пътувания с персоналната кола или със аероплан: на какви материални жертви са подготвени германците в името на опазването на климата?

Твърди се, че германците са доста загрижени поради измененията в климата и упорстват за решителни ограничения в негова отбрана. По тази причина тематиката стана и една от основните в. Но какво съответно са подготвени да трансформират в живота си германците и какъв брой повече биха плащали в името климата, природата и екологията? Какво повишение на цените би било задоволително за тях? И дали са биха били склонни да пътуват по-малко с автомобил или със аероплан?

Две напълно настоящи изследвания на публичното мнение дават отговорите. Те са направени от демоскопския " Институт Аленсбах " и от висшето учебно заведение „ ФОМ ".

Трябва да се борим за климата, считат германците

И двете допитвания демонстрират еднопосочно: концепцията за целенасочена битка против се употребява с необятна поддръжка в немското общество. Както сочи изследването на института „ Аленсбах ", единствено 13 % от запитаните не имат вяра, че измененията в климата са провокирани от индивида. А от допитването на „ ФОМ " се схваща, че едвам съгласно всеки пети диалозите за екологична рецесия са пресилени. Същевременно 74 % са на мнението, че в случай че човечеството не промени нищо в държанието си, рискува огромна екологична злополука.
Редакцията предлага
Учените от " Аленсбах " са разделили интервюираните на три групи. Първата (27 на сто) бие паника, дефинира отбраната на климата като върховен приоритет и упорства за незабавни дейности. Втората (34 на сто) счита, че би трябвало да се работи уравновесено и без бързане, и е сигурна, че човечеството ще се оправи с казуса. Третата (17 на сто) се съмнява в сериозността на екологичната рецесия и предлага да се взимат ограничения едвам след другите страни.

Така като цяло излиза, че болшинството - 60-75 % - е уверено, че би трябвало да се работи. Но по какъв начин тъкмо? Анкетираните от „ Аленсбах " са на мнението, че и всеки консуматор би трябвало да взе участие в отбраната на климата, само че това би трябвало да е преди всичко задача на политиците и на предприятията.

Германците са срещу повишаването на горивата и отоплението

От препоръчаните в допитванията ограничения интервюираните показват най-често залесяването, финансирането на разработки за основаването на екологични мотори и на нови типове горива за отопление, топлоизолацията на жилищата и слагането на слънчеви колектори, форсирането на добива на сила от възобновими източници, разширението на мрежата от велоалеи. 47 на 100 поддържат, а 43 на 100 са съгласни.

Същевременно единствено 16 на 100 биха приели цените за отоплението и горивата да се покачат. На директния въпрос на института „ Аленсбах " защо запитаните биха били подготвени да заплащат повече поради опазването на климата, единствено 9 % споделят, че са съгласни цените на бензина и дизела да се покачат осезаемо, а 33 на 100 биха приели нищожно повишаване. Сходно е и отношението към цените на отоплението и електрическата енергия, а още по-малко хора биха приели увеличението на налога за притежателите на коли.

За труда на локалните фермери може и би трябвало да се заплаща повече

Все отново има значително артикули и услуги, за които германците са подготвени да заплащат повече в името на климата. На първо място са месото и колбасите- 34 % са подготвени и на значително нарастване на цените им, а 45 на 100 - на по-малко покачване. За това евентуално роля играе и събитието, че промишленото отглеждане на животни е считано освен за нездравословно за климата, само че и от ден на ден е подложено на критика в Германия поради нечовешкото отношение към животните. Освен това пораства известността на концепцията за поддръжка на локалните производители, които са подготвени при по-високи цени да подобрят изискванията за развъждане на животните.

Освен това германците са съгласни да заплащат повече или малко повече за доставяните по море с висок разход на гориво екзотични плодове, за млечните артикули (което също е обвързвано с изискванията за развъждане на животните), за самолетните билети, както и за облеклата - с цел да не се внасят от далечни страни с евтина работна ръка, а да се създават по-наблизо.

Като цяло към една трета от жителите на Германия са подготвени да заплащат много повече за стоките и услугите в името на опазването на климата, до момента в който над 50 % от запитаните са на мнението, че тази битка не би трябвало да води до повишение на материалното натоварване на потребителите.

Пестенето на сила е станало наклонност

В името на климата: четирима от 10 германци са подготвени да лимитират пътуването със аероплан през отпуската

Същевременно обаче 57 % споделят, че в делника си се стараят да предизвикват по-малко вреди на климата: 66 % икономисват електрическа енергия, а 59 на 100 се стремят да купуват икономични електроуреди за дома. Запитаните показват и, че зимно време поддържат по-ниска температура в жилището за понижаване на разхода на отопление, по-малко употребяват коли, понижават потреблението на артикули от далечни страни, заобикалят пътуванията със аероплан и редуцират.

Изводите в изследването на института „ ФОМ " са сходни: готовността на германците да трансформират, или най-малко да поправят, метода си на живот поради климата е реалност. Запитаните желаят да понижат разхода на електричество за осветяване (69 процента), да пестят вода (67 процента), да одобряват по-ниски температури в дома през зимата (57 процента), да употребяват повече велосипед или да вървят пешком (56 процента), да не пътуват със аероплан през ваканцията, а да я прекарват в района (38 процента) и да се откажат от месото (35 процента).

Така от двете изследвания излиза, че подготвеност да заплаща повече за стоките и услугите поради отбраната на климата демонстрира немалка част от германците, само че въпреки всичко не главната, и явно по-добре обезпечената. Докато всеобщото икономисване на сила към този момент явно се е трансформирало в общонационална наклонност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР