По-скъп природен газ от декември с близо 19 на сто,

...
По-скъп природен газ от декември с близо 19 на сто,
Коментари Харесай

Цената на газа скача заради количествата, съхранявани в "Чирен"


По-скъп природен газ от декември с близо 19 на 100, разиска комисията-регулатор. Очаква се идващия месец синьото гориво да коства над 145 лв. за мегават час. Сега цената му е малко над 123 лв..

След като предходната зима семейство Тошеви заплащат месечна сметка над 400 лв., внезапно понижават потреблението. Сега готвят и се къпят на газ, а радиаторите пускат рядко. При предстояща сметка от 200 лв. за ноември, пресмятат, че с декемврийския скок, сумата ще доближи близо 240 лв.. Казват, че това е отвън опциите им.

От регулатора изясняват, че ще бъде по-висока поради количествата, съхранявани в газохранилището в Чирен. Периодът, в който е нагнетена главната част синьо гориво, е съвпаднал с най-високите цени през август и септември, разясняват от комисията.

„ За декември от всичките сегменти, от които се образува микса на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока, за жалост, в предходни години беше тъкмо противоположното “, съобщи Иван Иванов, ръководител на ДКЕВР.

От „ Булгаргаз “ регистрират, че не чакат основни промени от към този момент декларираното повишаване до края на месеца.

„ Към днешна дата цената на природния газ за декември се резервира на равнищата съгласно импортираното заявление на 10 ноември, не чакаме обилни промени към първи при внасянето на окончателното заявление “, сподели Веселин Синабов от „ Булгаргаз “.

По-високото ползване през отоплителния сезон също оказва въздействие върху цените.

Така от регулатора предвиждат, че през януари цената на синьто гориво още веднъж ще бъде по-висока, само че няма да е близка до рекордните 353 лв. за мегаватчас през септември. Окончателно решение за повишаването идния месец ще бъде взето на 1 декември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР