По щедрост и дарителство сме на едно от последните места

...
По щедрост и дарителство сме на едно от последните места
Коментари Харесай

Кои са големите български дарители

По благотворителност и дарителство сме на едно от последните места в света
Уви! И по благотворителност и дарителство сме на едно от последните места в света!
Проучване на Charity Aid Foundation за 2017 година ни подреди на 127-о място от 139 страни в класирането в категориите дарителство, доброволчество и оказване на помощ за чужденци.
По критерия помощ, оказана на чужденци, сме на 124-о място с 34%, по даряване на пари - на 107-о място със 17% (тук има леко подобрение), а по доброволчество сме на предпоследно място в света - 138-о с 5% оценка.
Друго проучване от 2018 година сложи България на 18-о място измежду 30 европейски страни по удобна среда за дарителство. Страната ни е с показател 3,75 при оптимален 5 в Глобалния показател на средата за дарителство, настояват от университета в Индиана, Съединени американски щати
Два случая с огромни дарения от последните 2 година обаче дават вяра, че може би има “светлина в тунела”.
В началото на февруари т.г. българският бежанец Шефкет Чападжиев подари 1 млн. $ на болничното заведение в родния си град Мадан. Парите са постъпили в специфична сметка на община Мадан. По волята на 79-годишния донор, който от 1964 година живее в Чикаго, парите би трябвало да бъдат употребявани единствено и само за ново здравно съоръжение и обзавеждане в локалната МБАЛ “Проф. доктор Константин Чилов.
Пак през февруари, само че 2018-а, за своя 70-годишен празник Националната художествена изложба получи впечатляващ подарък. Българката Маргарита Занеф, която повече от 50 години живее в Австралия, подари на галерията 1 милион и 770 хиляди лв.. Директор на НХГ беше Слава Иванова и тогава тя даде обещание парите да бъдат вложени в изкуство - ще се купят нови експонати за всички раздели на галерията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР