По реакциите на приетите изменения в Закона за контрол по

...
По реакциите на приетите изменения в Закона за контрол по
Коментари Харесай

Как „Газпром“ намери задна вратичка да вкарва руски газ и кой пропищя

По реакциите на признатите промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения, които вкарват 20 левовата/МВтч такса върху вноса и преноса на съветски газ ще разпознаете сътрудниците на Газпром у нас и кой вкарва съветски газ.

Не е загадка, че Кремъл ни дефинира за неприятелска страна, откакто ни спря природния газ брутално. Но явно не всички в България са „ неприятели “ и за това през Лавров, Газпром откри задна малка врата да вкарва съветски газ.

Основният вносител е компанията на Литаско и Валентин Златев със звучното британско име – да не си помислите, че ще употребяват съветско – Sutainable Energy Supplies.

Те първи нарушиха общата национална позиция след спирането на контракта на Газпром с Булгаргаз и започнаха да внасят газпромовски газ по контракт с Газекспорт и забележете през къде – през Турски поток и Странджа 2.

Отначало размерите трябваше да бъдат единствено за потребностите на рафинерията в Бургас. Но скоро упоритостите на Златев и сие надраснаха директните доставки и в последните месеци се усилиха доста, като започнаха да доставят и други български компании с история в връзките с Газпром – т.е. станаха нещо като прикрит хъб за съветския газ.

Руски газ внасят и от Колмар – компания близка на Цветелина Бориславова и други.

Патриотизмът и атлантизмът на мнозина пристигна пай пред типа на големите облаги.
Добре, само че Парламентът одобри тази такса от 20 лв. за МВтч, която направи импортирания през Турски поток от Златев и сие газ непродаваем.

И се стартира канонадата. Не сме имали право, тъй като било мито и прикрит налог, а европейското право не ни давало това право!? За това би трябвало да пишат писма в Европейска комисия, а не до президента, ръководителя на Народното събрание и шефа на енергийната комисия.

Но знаят, че Комисията тъкмо в този миг по никакъв начин не е склонна да накаже българския Парламент за това, че лимитира вноса на съветски газ. Напротив, току виж, направил българската процедура европейска.

Пречело им на покупката и препродажбите на съветски газ с следващ експорт – сори, само че в случай че не са разбрали, съветският газ е нежелателен в Европейски Съюз и у нас, откакто ни отрязаха жестоко вноса за Булгаргаз. За това целият импорт и пренос по Турски поток трябваше да бъде реципрочно спрян, като ответна мярка. Намерено е по-добро решение – да се таксува с енергийна такса.

Не, няма да пострадат българските консуматори от 20 лева/МВт такса. Ще пострада Газекспорт и вносителите на съветски газ – Литаско/Валентин Златев и нормалните обвинени. Ще внасяме ВПГ газ, за сметка на тръбопроводния съветски газ.

Ама май нещо с ВПГ не върви и постоянно е по-лесно да си вкараш съветски газ, да се делнеш наградата с юнаци у нас и да договориш с Лавров договорка.

Следващо деяние – гледайте в този момент каква лобистка интервенция ще разпрострат Златев и хората, които внасят през него газ. Агентите на Кремъл ще се разшетат и по медиите ще изкарат тази мярка на Парламента антиевропейска, антиатлантическа и антибългарска.

С и без тази такса вносът на съветски газ би трябвало да бъде внезапно стеснен за други опериращи у нас търговци, до момента в който Газпром не си заплати неустойките към Булгаргаз.

Въпрос е на обикновена хигиена и взаимност.

Мотивите са прецизни „ заслужено данъчно облагане на облаги, осъществени на територията на страната членка и увеличение на данъчните доходи “.

Орбан към този момент изпищя.

Коментарът е оповестен във Facebook профила на анализатора Илиян Василев. Заглавието е на редакцията на Дебати.бг.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР