По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет Ербъс 319 на

...
По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет Ербъс 319 на
Коментари Харесай

Борисов прати правителствения самолет да прибере българите, блокирани на летище Тимишоара

По предписание на премиера Бойко Борисов аероплан Ербъс 319 на Авиоотряд 28 ще извърши през днешния ден следобяд ексклузивен полет по летище Тимишоара, с цел да прибере в София група от 113 български жители, заяви държавната осведомителна работа.

Пътниците бяха блокирани на летището в румънския град, откакто аероплан на нискотарифния авиопревозвач " Райънеър " е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град през вчерашния ден вечерта. След подаден сигнал българското посолство в Букурещ е влезнало в контакт с летищните управляващи, както и с представители на самолетната компания.

До момента 62-ма жители с два рейса пътуват към София и към този момент са на българска територия. 90 души се намират към момента на летището в Тимишоара, а други 23-ма души - майки с деца, са настанени в хотели в покрайнините.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски провеждат изключителния полет, откакто се оказа, че превозвачът не може да обезпечи аероплан и че от подпомагане имат потребност доста фамилии с дребни деца.

Тъй като самолетът може да транспорти 93 пасажери, с приоритет на борда ще бъдат качени фамилиите с дребни деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лекуване. За останалите ще се търси решение за превозване по суша.

До момента на два пъти на българските жители са им обезпечени ваучери за храна. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже подпомагане, защото на място нямаме дипломатическо или консулско посланичество.

Решението за изпращане на държавния аероплан бе взето от премиера, откакто той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица жители в обществените мрежи и по телефона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР