По разпореждане на Борислав Сарафов в началото на юли бе

...
По разпореждане на Борислав Сарафов в началото на юли бе
Коментари Харесай

Сарафов поиска дисциплинарни наказания за прокурори и следователи по Осемте джуджета

По предписание на Борислав Сарафов при започване на юли бе предоставено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София осъществяването на инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема, включително инспекции за правилността и законосъобразността на постановлението от 2021г., с което е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Проверката е установила голям брой нарушавания на следователите и наблюдаващите прокурори по обезпечаване на навреме, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието и събиране в най-кратък период на нужните доказателства за откриване на обективната истина по формираните досъдебни производства в закритата към този момент Специализирана прокуратура. Докладът от инспекцията е предаден на отдел " Административен " във ВКП за мнение по отношение на съществуването на съображение за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за правосъдната власт, осведоми Българска телеграфна агенция.

Проверяващият екип е заключил, че позволеното безучастие (за интервали сред една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до безпричинно закъснение на производствата.

С оглед констатациите от инспекцията и.ф. основен прокурор предлага на Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и по отношение на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Преди седмица Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване на прокурор Дилян Деянов по отношение на проблема " Осемте джуджета ". Тогава той пристигна в прокуратурата дружно с юриста си Людмил Рангелов, само че отхвърли коментар пред медиите.

Деянов е упрекнат, че на 18.02.2020 година е върнал непозволено материални доказателства - златни монети, на разположение, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка " подписка ". Рангелов уточни, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е обвързвано с " Осемте джуджета ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР