По разпореждане на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ)

...
По разпореждане на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

Нов скандал с избити 174 000 здрави кокошки

По предписание на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) 174 000 здрави кокошки носачки са умъртвени по човечен метод в дружество на компания " Андип-92 " в петък.

Причината е, че те са били контактни с заболели от инфлуенца птици в същото огнище, които са били умъртвени при започване на юни. По време на първия стадий са избити 75 000 кокошки, а в този момент останалите 174 000, излиза наяве от известие на БАБХ.

Това е третото огнище на птичи грип в предприятието от Асеновград, в което се умъртвяват животни. Първото огнище там е оповестено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 година

В началото на юни 2020 година на база повишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен разбор. Резултатът потвърдил съществуването на инфлуенца по птиците - вариант H5N8, твърди БАБХ.

От " Андип-92 " - компанията е втората по величина у нас за произвеждане на яйца, обаче настояват, че БАБХ е избила кокошките без никакви пояснения. В известие до медиите от компанията настояват, че през последния месец са срещнали " очевидна злоумишленост " от страна на БАБХ. От организацията първо им дали обещание подпомагане и опазване на обекта, както създали при други сходни случаи в България, на ненадейно трансформирали метода си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР