По-рано украинското външно министерство извика българския посланик в Киев и

...
По-рано украинското външно министерство извика българския посланик в Киев и
Коментари Харесай

Българската общност в Крим покани Румен Радев да посети полуострова, обещават топъл прием

По-рано украинското външно министерство извика българския дипломат в Киев и чака от президента Румен Радев да опровергае думите си за съветския Крим. Според украинското издание „ Гордон “, в четвъртък по време на предизборните телевизионни диспути Радев е споделил, че Крим „ в този момент е съветски “.

„ Славянската книжовност и православието са пристигнали от Балканите. Ето за какво и признаването на Крим като законна и неразделна част от Русия би трябвало да пристигна от Балканите. Ако президентът на България реши да посети съветския Крим, аз съм сигурен, че ще му бъде оказано топло и сърдечно посрещане “, сподели за РИА Новости Абажер.

По думите му българската общественост и като цяло всички кримчани ще бъдат удовлетворени от визитата му, което ще сложи основата за построяването на мощни и надеждни руско-български връзки.

Повод за поканата се думите на Радев по време на тв дебата с проф. Анастас Герджиков, че „ сега Крим е съветски “, а глобите против Русия не дават резултат.

„ Колко години нямаме смяна и резултат от тези наказания? Заради това и Европейски Съюз към този момент търси прагматични подходи по какъв начин да се решат тези проблеми. Германия прави големи вложения в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в битката с тероризма “, съобщи Румен Радев на президентския спор по Българска национална телевизия в четвъртък.

Ден по-късно украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев, с цел да му съобщи позицията на страната " за некоректността и недопустимостта на изявленията на президента на България Румен Радев по отношение на Крим.

Крим стана съветски район през март 2014 година след референдум, извършен след държавния прелом в Украйна. Москва неведнъж е заявявала, че жителите на полуострова са решили да се върнат в Русия по либерален метод, в цялостно сходство с интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации. Както президентът на Руската федерация Владимир Путин неведнъж е заявявал, въпросът за Крим е дефинитивно закрит.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР