По-рано тази седмица се проведе ежегодното издание на BAFTA наградите

...
По-рано тази седмица се проведе ежегодното издание на BAFTA наградите
Коментари Харесай

Актьори се изказват срещу използването на изкуствен интелект в озвучаването на игрите

По-рано тази седмица се организира годишното издание на BAFTA премиите и по-специално на гейм секцията. Голяма звезда тук беше Baldur’s Gate 3, където с изключение на нашият Борислав Славов спечелил премията за музика, актьорите, озвучили героите в играта също бяха почетени. Те са били посетители на церемонията в Лондон, където са били и хората от Eurogamer. В изявление с Ед Найтингейл, няколко от актьорите изричат мнението си по една много деликатна в последно време тематика. Става дума за изкуствения разсъдък, навлизащ интензивно в бранша. И по-конкретно клонирането на действителни гласове за възпроизвеждането на напълно нов текст.

Така да вземем за пример, Амелия Тейлър, номинирана за ролята на си на четеца в BG3, научила, че хора употребяват гласа ѝ без позволение за AI пресъздаване на текст. За нея това се явява не просто кражба на работата ѝ, а кражба на самоличността ѝ.

Изкуственият разсъдък стартира да удря първо точно креативната промишленост. Изглежда обаче оттатък Океана съответните гилдии не се тормозят от това. А по-скоро от парите и нерегламентираната приложимост на лицата, гласовете и работата на създателите. Горе-долу такова беше ситуацията със стачката на актьорския синдикат SAG-AFTRA от есента на предходната година. След привършване на стачката и подписване на съглашението обаче не бяха един или двама тези от членовете на организацията, които показаха недоволството си от договорката.

„ Би било прелестно, в случай че създадем крачка-две обратно. Мисля си, че може към момента същински да оцениш гласовете и играта на действителни хора. Искрено се надявам, че той няма да стартира да заличава една същински красива и процъфтяваща промишленост. Понеже считам, че ние едвам започваме изцяло да оценяваме и се радваме на гения на актьорите зад кадър “. Това съобщи преди година Шарлот Макбърни, изиграла Амисия в A Plague Tale: Innocence и Requiem.

Манон Гейдж, звездата в играта Immortality на Сам Барлоу, отива малко по-далеч. Макар че надали е мъчно да видиш посоката, в която се движат нещата. „ Тъжно ми е като виждам протичащото се и по какъв начин изкуственият разсъдък лишава работата на създатели в целия бранш “, разяснява тя за Eurogamer през 2023. „ Мисля, че актьорите са идващите тук. Но в епохата на късния капитализъм това, което се случва звучи разумно. Но в основаването на изкуство е нужна човешка интервенция. Има нещо в изкуството – дали ще е видеоигра, телевизионно шоу или картина, което машината не може да направи “.

Връщайки се към актьорите от Baldur’s Gate 3, то и тук имаме образец за хора, които не са единствено срещу противозаконното клониране на гласа им, само че изобщо за намесата на изкуствения разсъдък. Така да вземем за пример Нийл Нюборн, изиграл Астарион, счита, че с него не могат да се получат тези нюансирани моменти, щастливите случайности. Няма я връзката сред режисьора и артиста. „ Познавам доста хора в промишленост, които желаят да работят с действителни артисти поради това, което носим, занаята, който способстваме. Не мисля, че може да програмирате поминък. Това е нещо оттатък някакви нули и единици, оттатък някаква си формула. Става дума за магия “.

Дейвид Хейрууд, озвучил Уорлин Доор в Alan Wake 2 също е участвал на церемонията в Лондон и дава мнението си пред Eurogamer. „ Това е огромна опасност и би трябвало да намерим метод това да усъвършенства, а не да размени специалността ни. А и не мисля, че ще успее. Ние сме неповторими като персони и не считам, че компютър ще успее да размени в миналото особеностите, притежавани от всеки човек. Студиата обаче могат да го създадат. И в случай че никой не ги спре, те ще създадат допустимо повече пари за себе си и ще отрежат доста хора от работата им. Трябва да се борим това в никакъв случай да не се случи “, споделя той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР