По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранни срещи

...
По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранни срещи
Коментари Харесай

МС ни информира за среща на Петков с вицепрезидент в „Гугъл“, но липсва разговора с Ковачевски

По-рано денем в Мюнхен българският министър председател организира двустранни срещи с президента на Молдова Мая Санду, с президента на Украйна Володимир Зеленски и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

Петков и президентът Санду обрисуваха общи цели в битката против корупцията и в спазването на господство на правото, както и в областта на енергийната сигурност. Министър-председателят подчертава върху многочислената българска общественост в Молдова, която също е от извънредно значение за отличните връзки сред народите на двете страни. В тази връзка двамата водачи показаха поддръжка за българското малцинство. Българският министър председател получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общественост.

По-късно министър председателят Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха взаимна декларация в поддръжка на европейската вероятност на Украйна. Заради развиването на обстановка сред Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, само че също по този начин показаха вяра за деескалация на напрежението в района.

Българският министър-председател организира среща и с грузинския министър председател Иракли Гарибашвили. Двамата разискаха опциите за икономическо съдействие в региона на осведомителните технологии, на координацията в логистиката в границите на Черно море и поддръжката за евроатлантическия път на Грузия.

Програмата на премиера Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за държавни въпроси и социална политика на „ Google “ в Европа Анет Крьобер-Рийл.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР