По-рано от БАБХ съобщиха, че е открито шесто огнище на

...
По-рано от БАБХ съобщиха, че е открито шесто огнище на
Коментари Харесай

Нов Обрат! Вижте Какво Разкри Министър Порожанов За Стадото На Баба Дора

По-рано от БАБХ оповестиха, че е намерено шесто огнище на чумата в Странджанско - в град Болярово. Огнището е вторично, защото е зародило в стадо, чийто притежател има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където към този момент беше засечена болестта. Вероятно е пренесена от притежателя. В стопанството има 200 овце.

Земеделският министър призна, че козичките на баба Дора са дали негативен резултат при взетата проба, само че изясни, за какво са желали да ги евтанизират.

" В стадото кози на стара жена от село Шарково, както и в други две дребни стопанства в селото, към този момент няма позитивни проби, само че преди този момент в обитаемото място са се появили положителни проби, което значи, че е съществувал контакт сред заболели и здрави животни. Ще отложим към този момент евтаназирането на тези стада, с цел да избегнем общественото напрежение в региона, сподели Румен Порожанов.

Той заяви още, че са изпратени нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са негативни като се изключи една, отвън община Болярово. Въведено е засилено наблюдаване в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът съобщи, че всяка заповед за евтаназиране на животни е съпроводена с протокол от проучването в непознатата лаборатория. Ветеринарни експерти правят главно разчистване и стерилизация на всички ферми, в които е имало заболели животни.

Централният щаб за битка с чумата по дребните преживни животни ще изиска на следващия ден чуване по казуса в Народното събрание.

Междувременно блокадата пред къщата на баба Дора продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, с цел да защитят последното стадо в Шарково. Те към момента не имат вяра, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна. Доброволците, които към този момент няколко денонощия дежурят край кошарата на баба Дора, желаеха повторна проба за животните. Част от тях се погрижиха за козичките и подариха на стопанката им икона на Богородица.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР