По-рано днес в своя канал в Телеграм военното крило на

...
По-рано днес в своя канал в Телеграм военното крило на
Коментари Харесай

Сирените завиха в Йерусалим, последваха 5 взрива

По-рано през днешния ден в своя канал в " Телеграм " военното крило на палестинското придвижване " Хамас " заяви, че обстрелва израелския град Беер Шева. В извялението на Бригадите " Изедин ал Касам " се споделя, че нападението е в отговор на обстрела от страна на Израел на мирни поданици в линията Газа.

По-рано през днешния ден бе обявено за офанзива с нож против израелски служител на реда в Стария град на Йерусалим. Полицаят бе ранен, а нападателят - погубен на място.

Снимка: АР/БТА

Очевидци: Израелски танкове са влезнали за малко в град Газа

 

Израелски танкове навлязоха за малко през днешния ден в квартал в покрайнините на град Газа и отделиха в продължение на над един час главната пътна артерия, свързваща северната и източната част на едноименната палестинска територия, съобщи Франс прес, като се базира на очевидци.

" Десетки танкове дойдоха в регион на квартал Аз Зейтун в линията Газа ", описаха те пред Агенция Франс Прес. " Те прекъснаха пътя " Салахедин ", свързващ северната и южната част на линията, и стреляха по всяко транспортно средство, преминаващо по него ", добави един от очевидците.

Израелската войска организира тази акция след внезапното увеличение от петък вечерта на нейните сухопътни интервенции в линията Газа, където от 7 октомври е във война с " Хамас ", откакто палестинското ислямистко придвижване извърши невиждана кървава офанзива в израелски градове и кибуци.

Разположен югоизточно от град Газа, Ал Зейтун с население от над 130 000 души в обикновено време, е най-големият квартал на града, само че секторите, които израелските танкове доближиха през днешния ден са релативно едва обитаеми, отбелязва организацията.

Танковете, само че също и израелската бойна авиация, обстрелваха пътя, свързващ северната и южната част на линията в продължение на към километър, оставяайки по-късно кратери от детонациите по него, описват очевидци пред Франс прес.

Израелските танкове бяха разгърнати в два бранша на пътя " Салахедин ". Единият от тези браншове беше по този начин нареченото " Кръстовище на мъчениците ", ситуирано на 1,5 километра от границата в Израел. Другият бранш беше на към 2 километра от границата, показва същият източник.

След малко повече от час израелските сили са се изтеглили по посока на границата, допълват очевидците. Според тях придвижването по пътя " Салахедин " е било обновено след изтеглянето на танковете. Колите заобикаляли сектора, развален от израелския обстрел.

Въоръженото крило на " Хамас " съобщи, че е изстреляло противотанкови снаряди по посока на две бронирани машини на израелските сили, взели участие в интервенцията.

Правителството на " Хамас ", което управлява линията Газа, омаловажи посредством пресслужбата си значимостта на тази интервенция, като съобщи, че израелската войска се пробва да показа подправена картина на събитията, съгласно която израелските военни са навътре в линията Газа, макар че " ударите, нанасяни от съпротивата им пречат ".

Десетки здания, ситуирани западно от пътя " Салахедин ", бяха към този момент разрушени от израелски бомбардировки в последните дни.

Израелски удари изравниха през вчерашния ден със земята минимум 10 високи здания в квартала Тал ал Хауа, в югозападната част на град Газа, предадоха публицисти на Франс прес.

Ударите също по този начин повредиха в същия квартал постройка на болница. Става дума за онкологична клиника, финансирана от Турция, описа пред Франс прес нейният шеф Собхи Шейк.

Според управляващите на линията Газа над 8300 палестинци, главно цивилни, са били убити в анклава от началото на израелските бомбардировки по палестиската територия, осъществявани в отговор на нападението на " Хамас " в Израел, при което, съгласно израелските управляващи, са били убити 1400 души, напомня Франс прес.

Броят на убитите в линията Газа от началото на войната сред Израел и " Хамас " е надхвърлил 8300 съгласно локалните управляващи

Министерството на здравеопазването в линията Газа, която е следена от " Хамас ", разгласи през днешния ден, че броят на убитите там от началото на войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване на 7 октомври към този момент е 8306, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според министерството измежду жертвите са 3457 деца и 2136 дами.

Над 21 000 души са били ранени в същия интервал на тази палестинска територия.

Жертвите при офанзивата на " Хамас " против Израел са 1400, а над 200 души, измежду които чужденци, бяха взети за заложници и откарани в линията Газа.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР