По-рано днес . Това се случи малко след края на

...
По-рано днес . Това се случи малко след края на
Коментари Харесай

Борисов обяви, че е време за промяна и правителството взе куп важни решения

По-рано през днешния ден. Това се случи малко след края на онлайн съвещанието на Министерски съвет (МС).

Сега от държавната осведомителна работа оповестиха решенията, взети на днешното съвещание на Министерски съвет:
Над 1.396 милиарда лева са събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2018 година
Събраните средства във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (СЕлС) през 2018 година възлизат на 1.396 милиарда лева Това е посочено в доклада на фонда за предходната година, утвърден на днешното съвещание на Министерския съвет.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, както и на „ Булгартрансгаз “ ЕАД и „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД. Средствата от търгове за продажба на квоти излъчвания парникови газове също постъпват във фонда. От 2018 година във фонда постъпват и доходи от цената и/или компонентата от цената, посредством която всички крайни клиенти вземат участие в компенсиране на невъзстановяемите разноски на енергийните предприятия или на разноски, произлизащи от наложени им отговорности към обществото.

Със събраните средства фондът покрива разноските на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, произлизащи от функционалността й на публичен снабдител. Със средства от фонда се дават и награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на производителите с обща конфигурирана мощ 4 MW и над 4 MW по Закона за силата от възобновими източници.

Разходите за прехрана на фонда през 2018 година възлизат на 442 хиляди лева За покриване на разноските на НЕК, произлизащи от статута й на публичен снабдител, са изплатени близо 987 млн. лева

Отчетът на фонд СЕлС е признат от управителния му съвет през м. март 2019 година и одитиран от Сметна палата.

Министерският съвет дефинира заместник-директор за Република България в Черноморската банка за търговия и развиване
Министерският съвет дефинира Йоана Захариева-Бояджиева - шеф на отдел „ Регионални финансови институции “ в Министерството на финансите, за заместник-директор за Република България в Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР).

По този метод ще се обезпечи посланичество на страната ни в управителните органи на ЧБТР, подкрепяне активността на банката и отбрана ползите на България като акционер.

Черноморската банка за търговия и развиване е самостоятелна интернационална институция с районен темперамент. Дейността й е ориентирана към финансиране и поощряване на районни планове от обществения и частния бранш, както и към насърчаване на комерсиалната интензивност сред страните учредителки.

Одобрени са промени в листата на общинските пътища
Министерският съвет утвърди промени в листата на общинските пътища, който се добавя с ново пътно трасе на територията на общините Сърница и Доспат. Така дължината на общинските пътища в Сърница се усилва с 12,5 км, а в Доспат - със 7,7 км. Общинските администрации ще могат при продължаващи начинания да финансират ремонта на трасето, което обезпечава достъп до м. Орлино и до бързо разрастващата се туристическа дестинация - язовир Доспат.

Променя се и наименованието на общински път в община Смядово. Така се актуализира информацията за общинската пътна мрежа в страната.

Правителството утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие
Със свое решение държавното управление утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2020 година.

На база данни от тримесечните доклади за касовото осъществяването на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет (ПРБ) бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2020 година е позитивно в размер на 1 610,2 млн. лева и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 1 098,9 млн. лева и по европейските средства в размер на 511,4 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП към 30.06.2020 година са в размер на 21 431,6 млн. лева или 48,3 % от годишните планове, като регистрират спад от 3,8 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Приходите се забавят в резултат на отрицателните резултати върху постъпленията при всички съществени налози от рецесията, подбудена от разрастването на пандемията с COVID-19. Данъчните приходи понижават в номинално изражение с 3,6 на 100 по отношение на полугодието на 2019 година Неданъчните доходи имат спад от 18,7 на 100 по отношение на регистрираните за първите шест месеца на 2019 година, а приходите от помощи и дарения нарастват с 36,4 на 100 по отношение на регистрираните към месец юни на миналата година. Общата сума на данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 17 057,3 млн. лева, което съставлява 48,9 % от годишните планове. Неданъчните доходи са в размер на 2 804,2 млн. лева, което съставлява 41,3 % осъществяване на годишните планове. Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 570,2 млн. лв..
Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на месец юни 2020 година възлизат на 19 821,4 млн. лева, което е 41,4 % от годишните планове. Нелихвените разноски са в размер на 18 769,5 млн. лева, което съставлява 41,2 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към 30.06.2020 година са в размер на 17 375,5 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 1 379,4 млн. лева, предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 14,5 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 363,4 млн. лева или 50,1 % от плануваните за 2020 година.
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2020 година от централния бюджет, възлиза на 688,6 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година

Размерът на фискалния запас към 30.06.2020 година е 9,89 милиарда лева, в това число 9,84 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,05 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Над 4 млн. лева в допълнение ще получат общините за обезпечаване на действия по национални стратегии за развиване на образованието
Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 4 390 257 лева, които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, за финансово обезпечаване на действия по национални стратегии за развиване на образованието.

2 179 487 лева ще бъдат предоставени по Национална стратегия (НП) Осигуряване на модерна просветителна среда”. 722 336 лева са планувани за финансиране на 17 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения за модернизиране на материално-техническата им база. Целта е учениците да имат опция да работят с най-новото техническо съоръжение и да получават професионални компетентности в действителни трудови условия.

По втория модул за „ Подкрепа на целодневното образование на учениците” 81 общински учебни заведения ще получат сумата от 757 818 лева за съоръжение и обзавеждане на стаи за действия по ползи, обезпечаване на консумативи и материали за работа в часовете, обезпечаване на книги и игри за работата на децата и учениците. Максималната стойност на всеки план ще е 10 000 лева

По модул 3 - „ Библиотеките като просветителна среда” с 699 333 лева ще бъдат финансирани плановете на 130 общински учебни заведения, като със средствата ще бъдат закупени книги в сходство с ползите на учениците и ще се построяват кътове за четене.

483 242 лева се дават по Национален парк „ Успяваме дружно “. По модул „ Хубаво е в детската градина” с 311 543 лева за 159 детски градини ще бъдат закупени книги за методическа поддръжка на учителите, книги и играчки за децата, материали за обогатяване на средата, средства за закупуване на материали и консумативи за осъществяване на плановите действия, хонорари на педагогичен експерти.
По модул „ Иновативна детска градина” се дават 158 200 лева за финансиране на утвърдените планове на 46 детски градини. Те ще имат опция да наемат други педагогичен експерти за осъществяване на действия, които са отвън професионалните компетентности на учителите в детската градина.

По модул „ Обединени за качествено предучилищно образование” с 13 499 лева ще се основават обединявания (клъстери) от институции в системата на предучилищното и учебното обучение.

С 493 271 лева по Национален парк „ Участвай и променяй - родителят, деен сътрудник в учебния живот “ класните ръководители в 176 общински учебни заведения ще получават спомагателни хонорари за спомагателна работа за привличане на родители в учебния живот и социализация на учениците в учебна среда, както и ежедневното им наличие в учебно заведение, за закупуване на материали и книги, които да подкрепят работата на учителите.

По Национален парк „ Предоставяне на модерни условия за работа на децата и учениците в центрове за поддръжка за личностно развиване “ се дават в допълнение 1 234 257 лева С 1 110 024 лева 47 центрове за поддръжка на личностно развиване и 3 астрономически обсерватории ще бъдат оборудвани с нови кабинети за работа по определените от тях посоки - просвета, технология, изкуства, спорт, зали за планиране на изкуствено звездно небе.

По втория модул от програмата 12 училищен общежития ще получат средства в размер на 97 344 лева за обзавеждане и съоръжение на стаи за занимания по ползи.

По модул „ Кариерно насочване и консултиране на учениците посредством взаимни действия “ 6 центъра за поддръжка на личностно развиване ще получат 26 889 лева за образуване на учебни конгреси и училищен изследвания и показване на специалности.

Правителството утвърди спомагателни разноски за визовата система
Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 година в размер до 1 046 000 лева Увеличението е по отношение на вдишване на задължения за лично финансиране на действия в границите на два плана по линия на инструмента за финансово подкрепяне за външните граници и визите като част от фонд „ Вътрешна сигурност “.

В обсега на двата плана са заложени действия, директно свързани с поддръжката и информационната съгласуваност на Националната визова осведомителна система на Република България (НВИС) - автоматизирана осведомителна система за предпазване и обработка на данните от заявките за визи, в това число решенията по тях, постъпили в консулските служби на българските задгранични представителства, както и за издаване на визи на Граничен контролно-пропусквателен пункт на българската граница.

Министерският съвет утвърди „ Пътперфект – Т” ЕАД за концесионер на находище „ Поп Кралево”
„ Пътперфект-Т ЕАД ще бъде новият концесионер на находище „ Поп Кралево ", ситуирано в землището на с. Главан, община Силистра. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки продължаването на концесионния контракт с правоприемника на концесионера. От находище „ Поп Кралево " се добиват строителни материали - варовици. Концесионният контракт за него е подписан за период от 35 години и е в действие от 26 юли 1999 година

Законът за подземните благосъстояния дава право договорът да бъде удължен с нов концесионер - приемник на досегашния, при положение, че последният дава отговор на законовите условия и поема всички отговорности по контракта. Условията на предоставената концесия за рандеман не се променят.

Отменя се разрешението за търсене на железни потребни изкопаеми в повърхност „ Злогош”
Пловдивската компания „ Гекон” ООД няма да търси и изследва железни потребни изкопаеми в повърхност „ Злогош”, ситуирана на територията на областите Кюстендил и Перник. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, отменяйки протоколно решение по т. 30 от протокол № 48 от съвещанието на Министерски съвет, извършено на 5 декември 2018 година С въпросното протоколно решение е утвърден план на позволение от министъра на енергетиката на „ Гекон " ООД за търсене и изследване на железни потребни изкопаеми в повърхност „ Злогош ".
Отмяната е стимулирана с заплаха за околната среда, произлизаща от дейностите по търсене и изследване. Съществува възможност проучвателните действия да окажат отрицателно въздействие върху подземните води в региона, се споделя в мнение на Министерството на околната среда по случая. До момента не е сключван контракт с „ Гекон " ООД за изследване на повърхност „ Злогош “.

Правителството утвърди Меморандум за съгласие сред България и Виетнам
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) към министъра на стопанската система на Република България и Агенция за поощряване на търговията на Социалистическа република Виетнам (VIETRADE) към Министерството на промишлеността и търговията на Социалистическа република Виетнам.

В Меморандума организациите на двете страни се планува да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от България и Виетнам. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Българската и виетнамската страна ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.

ИАНМСП се причислява към Международната мрежа за дребни и междинни предприятия и към Асоциацията на Европейските организации за поощряване на търговията
Правителството утвърди присъединението на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) към Международната мрежа за дребни и междинни предприятия и към Асоциацията на Европейските организации за поощряване на търговията.
Със своето участие ИАНМСП ще има достъп до презентации и контакти, показани в границите на конференциите на INSME; достъп и присъединяване в уебинари, проведени от INSME Academy; достъп до платформи за разпространяване на информация (INSME news, INSME blog и други); опция за намиране на евентуални сътрудници и финансиране; присъединяване в взаимни планове и други

Основната цел на Асоциация на Европейските организации за поощряване на търговията, към която се причислява ИАНМСП, е създаване на общи позиции на европейските организации за поощряване на търговията при реализиране на съдействие с Европейска комисия и останалите институции на Европейски Съюз.

За своето присъединение ИАНМСП получи поддръжка от страна на Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Българската стартъп асоциация и други

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на ЕКОФИН
Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в Неформалното съвещание на министрите на стопанската система и финансите на страните - членки на Европейски Съюз (ЕКОФИН), което ще се организира на 11 и 12 септември.

В рамките на дневния ред е планувано осъществяване на полемика по възобновяване на Европа и пътят напред, обменяне на хрумвания за нови лични запаси на Европейския съюз, за използването на заслужено и дейно данъчно облагане и за преосмисляне на финансовите пазари в цифровата епоха.

Учредява се лимитирано вещно право на община Банско за превозване на водопроводни уреди
Министерският съвет одобри решение за основаване на възмездно, безсрочно лимитирано вещно право - сервитут върху част от поземлени парцели - изключителна държавна благосъстоятелност, в интерес на община Банско. Правото се учредява за на водопрекарване през парцели изключителна държавна благосъстоятелност за осъществяване на оборудване „ Довеждащи водопроводи до напорните резервоари - актуализация “.

Проектът е за създаване на подобект от градеж на в допълнение водоснабдяване на град Банско от местността Караманица. Поземлените парцели са три и се намират в горски територии, находящи се в Национален парк „ Пирин” с обща повърхност 0,312 дка. Проектът се обосновава от нуждата от застраховане на жителите и гостите на града с задоволителна по количество питейна вода.

Изменя се Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични
Министерският съвет одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични. С смяната се слагат под надзор нови 10 субстанции посредством включването им в Списък I - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “ и Списък III - Рискови субстанции.

Веществата се включват в описите на наредбата по отношение на решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Единната спогодба на Организация на обединените нации по упойващите субстанции и Конвенцията за психотропните субстанции, както и въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.

Очакваният резултат от предлаганите промени е ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции, както и обезпечаване на опция за ефикасни законови дейности от страна на правоприлагащите органи, които ще доведат до понижаване на рисковете за обществото, подбудени от закононарушения, свързани с разпространяването и злоупотребата с веществата.

Кабинетът утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата
Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата, който цели да обезпечи нужната експедитивност и навреме осъществяване на административнонаказателната отговорност за нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата и по този метод ще разреши по-ефективно потребление на ресурсите на Министерството на вътрешните работи за реализиране на контрола за съблюдаване на разпоредбите за придвижване по пътищата.

Предвижда се установяването на нарушаването и налагането на наказването да се реализира в една административна процедура, с издаването на един документ - фиш за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване, като в избрани случаи с него ще може да се постанова и наказване отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства, както и да се лишават контролни точки за доклад на осъществените нарушавания. Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14- дневен период от неговото връчване пред районния съд, в региона на който е осъществено нарушаването. Дава се опция на нарушителя в 14-дневен период от връчването на фиша да заплати наложената санкция в размер 70 на 100 от плануванаъа стойност.

Улеснени са процедурите по съобщаване и връчване на издадените административни наказания: присъствено - да се дават на ръка, при съставянето им; с предложено писмо с противоположна разписка; посредством чиновници на Министерството на вътрешните работи; при реализиране на административно обслужване.

Предвидени са налични благоприятни условия за възнаграждение на дължими санкции или имуществени наказания на гише, посредством банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с различен електронен платежен инструмент.

Предвидена е насилствена административна мярка във връзка с всички административни нарушавания, за които е планувано отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства - краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторни транспортни средства.

Предвижда се също по този начин и смяна на давностните периоди по Закона за административните нарушавания и санкции във връзка с осъществяването на наложеното наказване краткотрайно отнемане от право да се ръководят моторни транспортни средства, с цел да бъде дейно осъществяването на наложеното наказване.

България ще показа на Съда на Европейски Съюз своето мнение по въпрос по отношение на способите за правна отбрана
България ще даде документално мнение по искане на Съда на Европейски Съюз (СЕС) дали трета страна следва да се смята за юридическо лице по смисъла на член 263, четвърта алинея от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС). Позицията на страната ни бе утвърдена през днешния ден от Министерския съвет.

Въпросът е подложен до всички държави-членки на Съюза по отношение на дело С- 872/19 Р, Боливарската република Венецуела против Съвета на Европейския съюз по отношение на ограничаващите ограничения предвид на ситуацията във Венецуела.

По създание запитването е за изискванията за подаване на тъжба за анулация на акт на Европейския съюз, и по-конкретно, до каква степен трета страна, която е непривилегирован просител, може да има дейна процесуална легитимация да апелира акт на Съюза пред съдилищата на Европейския съюз.

В позицията на страната ни се доближава до заключението, че трета страна по принцип би могла да се смята за юридическо лице по смисъла на член 263, четвърта алинея от Договор за функционирането на Европейския съюз, само че с цел да може тя да апелира акт на Съюза, е належащо да са изпълнени спомагателните условия, планувани в тази наредба, което не е казусът по съответното дело.

С представянето на отговор на поставения въпрос България има опция да изложи своето мнение и причини по значим въпрос по отношение на способите за правна отбрана, уредени в правото на Европейския съюз. Съдът не се е произнасял по този въпрос към сегашния миг.

Две съглашения за обезпечаване присъединяване на България в Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 са препоръчани на Народно събрание за одобрение
Със свое решение държавното управление предложи на Народното събрание да ратифицира Споразумението за принос сред Република България и Европейската капиталова банка във връзка с Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 и Споразумението за гаранция при първо поискване сред първичните гаранти и присъединяващите се след това гаранти и Европейската капиталова банка, подписани от българска страна на 9 юли 2020 година в София и от страна на Европейската капиталова банка на 24 август 2020 година в Люксембург.

Паневропейският гаранционен фонд е част от цялостния пакет от ограничения на Европейския съюз и Европейската капиталова банка за минимизиране на икономическите последствия на пандемията от COVID-19. Създаването на Фонда, който е в размер на 25 милиарда евро, е утвърдено от Европейския съвет на 23 април 2020 година Крайни бенефициери са главно дребни и междинни предприятия (65 % от финансирането по Фонда), само че също и предприятия със междинна капитализация, корпорации и обществени предприятия, предоставящи значими услуги и по-специално в региона на опазването на здравето, медицинските проучвания и образованието, които не могат да получат финансиране по линия на съществуващите артикули на групата на Европейска инвестиционна банка.

Приносът на участващите страни членки във Фонда се урежда със съглашение за принос, подписано сред съответната участваща страна членка и Европейска инвестиционна банка, в което се дефинира финансовият принос на страната членка в него, критериите за допустимост, първичният избор на артикули, които ще се подсигуряват по линия на Фонда, равнищата на риска, който ще се поема от Европейска инвестиционна банка и ЕИФ, начисляваните такси и лихви по отношение на ръководството на Фонда и заплащанията по интервенциите. Размерът на приноса се дефинира като % от общия размер на Фонда (25 милиарда евро), подобаващ на каузи на страната членка в капитала на Европейска инвестиционна банка. Делът на България в капитала на Европейска инвестиционна банка е в размер на 0,21 %, и надлежно гаранцията, която страната ни ще даде на Фонда е в размер на 51 251 027,24 евро (100 238 296,60 лева).

Освен съглашението за принос се подписва и Споразумението за гаранция при първо поискване сред страните членки-гаранти и Европейска инвестиционна банка, в което се уреждат въпросите, свързани с обсега на предоставената от участващите страни членки гаранция и процедурата по заплащане при положение на активиране на гаранция по интервенциите на Европейска инвестиционна банка и ЕИФ, осъществени в границите на Фонда. Предоставянето на държавната гаранция, по отношение на присъединяване на България във Фонда, в размер на 51 251 027,24 евро е планувано с член 70(a), алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година

С подписването и утвърждението от Народно събрание на двете съглашения се обезпечава присъединяване на страната ни в Паневропейския гаранционен фонд, което е належащо изискване за включването й в обсега на допустимите за финансиране по Фонда страни.

Създава се Държавна организация за научни проучвания и нововъведения
Правителството утвърди разпореждане, с което основава Държавна организация за научни проучвания и нововъведения като профилиран орган към Министерския съвет за създаване и осъществяване на политиката по научни проучвания, нововъведения и трансфер на технологии в Република България. Същевременно в период от два месеца държавното управление би трябвало да одобри и Устройствен устав на новата конструкция.
Очаква се Държавната организация да сплоти и концентрира напъните на българските институции в области като приложни научни проучвания, поддръжка на нововъведения и иновационната инфраструктура, взаимоотношение сред просвета и действителен бранш.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР