По-рано днес стана ясно, че за да помогне в битката

...
По-рано днес стана ясно, че за да помогне в битката
Коментари Харесай

Учени алармират: Геоинженерството на Бил Гейтс за затъмняване на Слънцето ще има непредсказуеми последици за живота на Земята

По-рано през днешния ден стана ясно, че с цел да помогне в борбата за спасяването на Земята,. Технологията ще има за цел да отразява повече слънчевата светлина, предизвиквайки световен охлаждащ резултат.

Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), разработван от учени на Харвард, ще разпръсне нетоксичен прахуляк от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - аерозол, отразяващ слънцето, който може да компенсира резултатите от световното стопляне, оповестява сп. Forbes.

Балонът ще разпръсне частиците СаСО3 на височина на височина сред 11 и 50 км, Снимка: Wikimedia
Но сходни разработки са в застой от години, защото не всички учени са уверени в ефикасността на слънчевата геоинженери. Според критиците сходни технологии крият непредсказуеми опасности, в това число рискови промени в метеорологичните модели, които не са разнообразни от трендовете на стопляне, на които към този момент сме очевидци.

Природозащитниците също се притесняват, че сходен метод за избавяне на живота на Земята ще бъде третиран като зелена светлина за продължение на излъчването на огромни излъчвания на парникови газове с малко или никакви промени в актуалните модели на ползване и произвеждане.

Първата стъпка към SCoPEx ще бъде направена през юни в Кируна, Швеция, където Шведската галактическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно съоръжение, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и проучване на информационните и оперативните системи. Ако този тест е сполучлив, идва идващият стадий, в който ще се освободи малко количество CaCO3 в атмосферата.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и обществена политика в Харвардския университет, признава, че в геоинженерството има "много действителни опасения ". В момента никой не знае какво ще се случи, до момента в който CaCO3 не бъде освободен в атмосферата и изследван по-късно.

Кийт и сътрудниците му от SCoPEx разгласяват отчет през 2017 година, в който се допуска, че прахът може фактически да възвърне озоновия пласт, като реагира с озоноразрушаващи молекули "По-нататъшните проучвания на този и сходни способи могат да доведат до понижаване на рисковете и усъвършенствана резултатност на методите за слънчево геоинженерство ", пишат създателите на публикацията.

Точното количество CaCO3, което е належащо за изстудяване на планетата, е незнайно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-хубавият аерозол в стратосферата за тази цел. Ранните проучвания демонстрират, че веществото има "почти идеални оптични свойства ", които биха му разрешили да всмуква надалеч по-малко радиация, в сравнение с сулфатните аерозоли, причинявайки доста по-малко нагряване в стратосферата.

Това е задачата на опита: откакто бъде освободено безвредно, пробно количество CaCO3, балонът ще прелети през него, вземайки проби от атмосферните реакции и записвайки получената динамичност. Франк Кеутч, основният откривател на плана, не знае до какво ще доведат резултатите. Перфектният аерозол въобще не би трябвало неотложно да се намеси в стратосферната химия. "Единственото нещо, което би направил, е да разпръсне оптимално слънчева светлина и затова да охлади планетата. "

Привържениците на геоинженерството употребяват за образец световните охлаждащи резултати на вулканичните изригвания, които са резултат от сярната пепел в атмосферата. Изригването на планината Тамбора през 1815 година в Индонезия води до "годината без лято ", до момента в който изригването на планината Пинатубо във Филипините през 1991 година намалява междинните световни температури с 0,5 ° С. Умишленото въвеждане на сходни частици може евентуално да противодейства на излъчванията на парникови газове в продължение на десетилетия.

Доклад на Междуправителствената комисия по климатичните промени допуска, че процедурата SCoPEx може да намали световните температури с цялостни 1,5 ° C за не повече от 1 до 10 милиарда $ годишно. Но високата сума изисква и богати спонсори, където се намесва и името на Бил Гейтс.

И въпреки всичко - тези намаления на температурата носят и съществени опасности. Ниските температури през 1815 година водят до несполучливи посеви и апетит в доста страни. Британски учени показаха стратосферните аерозоли от вулканични изригвания в Аляска и Мексико като евентуална причина за суша в африканския район Сахел. Голямото нарушение на световния климат може да докара до непредвидени последствия, които да се отразят отрицателно на мощно обитаеми райони и да провокира бижанска рецесия.

Дейвид Кийт предлага основаването на "пул от опасности ", който да компенсира по-малките страни за спомагателни вреди, породени от сходни проби, само че компенсацията може и да не е задоволително утешителна за тези, чиято земя е станала необитаема.

Съединени американски щати, Бразилия и Саудитска Арабия блокираха оценката на Организация на обединените нации за световните проекти за геоинженеринг за 2019 година Ще би трябвало да се свика и нов интернационален съвет, с цел да се оценят рисковете, спечелилите и изгубилите от всеки подобен опит и по какъв начин най-добре да се действа, като се имат поради всички фактори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР