По-рано днес Израел бе подложен на натиск от страна на

...
По-рано днес Израел бе подложен на натиск от страна на
Коментари Харесай

Съюзници оказват натиск върху Израел заради тежкото положение на цивилните жители в Газа

По-рано през днешния ден Израел бе подложен на напън от страна на някои от най-близките си съдружници поради тежкото състояние на цивилното население в Газа , където хиляди хора бяха принудени да изоставен пешком северната част на анклава поради дефицита на храна и вода, както и поради страха от приближаването на израелските сили.

Към момента над 70% от 2,3-милионното население на Газа към този момент е напуснало домовете си , само че в последно време броят на хората, които се насочат на юг , се усилва осезаемо , защото израелските военни сили си разменят огън с бойците на „ Хамас “  на територията на град Газа, а филантропичната обстановка става все по-тежка .

Групата на седемте богати страни разгласи единна позиция по отношение на войната сред Израел и „ Хамас “ след поредност от задълбочени срещи, извършени в Токио. Лидерите разкритикуваха остро групировката и поддържаха правото на Израел на самоотбрана . Днес обаче групата прикани и за „ безпрепятствени “ доставки на храна, вода, медикаменти и гориво, както и за „ филантропични паузи “ в бойните дейности. В отговор на това израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи да бъде предоставена опцията за дребни паузи , през които да бъдат осъществени доставки на филантропична помощ , само че отхвърли концепцията за по-продължително преустановяване на огъня, в случай че не бъдат освободени всички заложници.

Анализатори настояват, че за момента вероятността за завършек на войната , провокирана от смъртоносното нахлуване на „ Хамас “ на територията на Израел на 7 октомври, наподобява далечна .

Израел разгласи, че борбата за преустановяване на контрола и въздействието на „ Хамас “ и за противопоставяне на военния му капацитет ще бъде дълга и сложна , като посочи, че ще резервира някаква форма на надзор над крайбрежния анклав за неопределен срок, въпреки че методът, по който ще реализира това, остава неразбираем. В Израел публичната поддръжка за войната е мощна, а вниманието е ориентирано към ориста на над 240-те заложници , взети от „ Хамас “ и други войнствени групировки.

По данни на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси към 15 000 души са избягали от северната част на Газа през вчерашния ден – тройно повече, в сравнение с в понеделник. Те употребяват основната автомагистрала в посока север-юг на Газа по време на оповестения от Израел 4-часов дневен „ прозорец “. Сред бягащите има деца, възрастни хора и хора с увреждания, а множеството от тях носят със себе си минимално количество движимости , оповестиха от организацията на Организация на обединените нации. Някои от тях споделят, че е трябвало да преминат през израелски контролно-пропускателни пунктове , където са видели задържани хора, а други са вдигали ръце във въздуха и са издигали бели флагове, до момента в който са минавали около израелски танкове. От 21 октомври насам стотици камиони , пренасящи артикули от първа нужда и медикаменти, са били позволени да влязат в Газа от Египет, само че филантропичните чиновници предизвестяват, че това надалеч не е задоволително .

Според Министерството на здравеопазването на ръководената от „ Хамас “ територия в границите на един месец на непрестанни бомбардировки в Газа след нападението на „ Хамас “, там са починали над 10 500 палестинци – две трети от тях са били дами и малолетни. Смята се, че повече от 2300 души са починали откакто са били затрупани под парчета, като в някои случаи са били разрушени цели градски квартали.

От началото на войната в Израел са починали над 1400 души , множеството от които цивилни , убити от бойци на „ Хамас “ по време на офанзивата им. Десетки заложници също са били отведени . Израел твърди, че 32-ма негови военнослужещи са били убити в Газа от началото на сухопътната атака, а палестинските бойци не престават всекидневно да обстрелват Израел с ракети.

Войната докара до по-широко напрежение , като Израел и ливанската войнствена формация „ Хизбула “ обстрелват границата. От началото на войната в окупирания от Израел Западен бряг са починали над 160 палестинци , основно по време на бурни митинги и престрелки с израелските сили по време на арести. Около 250 000 израелци са били принудени да се изтеглят от общините по границите с Газа и Ливан.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР