По-рано днес хиляди стачкуващи младши лекари в Южна Корея са

...
По-рано днес хиляди стачкуващи младши лекари в Южна Корея са
Коментари Харесай

Хиляди лекари в Южна Корея са с временно отнети лицензи заради протестите

По-рано през днешния ден хиляди стачкуващи младши лекари в Южна Корея са били изправени пред процедура за лишаване на медицинските им лицензи , а управляващите упорстват за полицейски следствия против водачите на митингите, които нарушиха работата на лечебните заведения, съобщи „ Associated Press “.

Близо 9000 от общо 13 000 стажанти и специализанти в Южна Корея отхвърлят да работят през последните две седмици в символ на митинг против държавен проект за по-разширен банкет на хиляди студенти в медицинските образователни заведения в страната през идващите години. Управляващите ги приканиха да се върнат на работа до 29 февруари , базирайки се на отрицателните последствия за публичното здраве, само че множеството от медиците не се подчиниха, въпреки че бяха наясно, че са застрашени от лишаване на лицензи и правосъдно гонене.

„ За тези, които водят митингите, считаме да подадем тъжби в полицията, само че желая да ви кажа, че към момента не сме определили тъкмо по кое време ще го създадем и против кои лица “, съобщи неотдавна по време на брифинг заместник-министърът на опазването на здравето Пак Мин-Су .

Вчера Министерството на здравеопазването разгласи, че е изпратило чиновници в лечебните заведения, с цел да потвърдят отсъствието на стачкуващите лекари и да стартират административни стъпки за краткотрайно преустановяване на лицензите им. До момента управляващите публично са удостоверили отсъствието на над 7000 стачкуващи, а през днешния ден чиновниците ще продължат инспекциите на място в лечебните заведения и ще стартират да изпращат уведомления на някои стачкуващи за наказателните процедури, които ще бъдат подхванати против тях, разясни Пак Мин-Су. Той посочи, че лицензите на стачкуващите лекари ще бъдат прекъснати за най-малко три месеца, като преди да влязат в действие, на лекарите ще бъде дадена опция да дадат пояснение .

„ Стачкуващите лекари са оставили пациентите си беззащитни. Те даже са напуснали незабавните кабинети и отделенията за интензивно лекуване. Не можем да толерираме тези безотговорни дейности. Те са предали своите професионални и етични отговорности и са пренебрегнали законовите си отговорности “, сподели още заместник-министърът на опазването на здравето.

Съгласно медицинските разпореждания в страната лекарите, които не извършват заповедта да се върнат на работа до избрания период, могат да бъдат осъдени с три години отнемане от независимост или санкция в размер на 30 милиона вона (около 22 500 долара), както и с лишаване на медицинските им лицензи за период до една година . Онези, които получат присъда под формата на отнемане от независимост, могат да изгубят лицензите си вечно.

Стачкуващите младши лекари съставляват дребна част от общия брой 140 000 лекари в страната, само че те съставляват 30-40% от общия брой лекари в някои огромни лечебни заведения, където оказват помощ интензивно на старшите лекари по време на образованието си. Много старши лекари споделят, че поддържат младшите си сътрудници, само че отхвърлят да се причислят към техните митинги.

Междувременно силите на реда оповестиха, че проверяват петима високопоставени членове на Корейската здравна асоциация, откакто Министерството на здравеопазването е подало тъжби против тях за хипотетично подстрекаване и подпомагане за митингите на младшите лекари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР