По-рано днес Гешев не се яви на заседанието на комисията,

...
По-рано днес Гешев не се яви на заседанието на комисията,
Коментари Харесай

Обрат: Правната комисия пак вика Гешев, ПП-ДБ иска да бъде изслушан в най-кратък срок

По-рано през днешния ден Гешев не се яви на съвещанието на комисията, като изпрати писмо до депутатите с молба да го отсрочат, тъй като е възпрепятстван да се яви. Главният прокурор се намира към момента в Страсбург, където през вчерашния ден пък беше изслушан от подкомисията на ЛИБЕ за следствията на корупция по висшите етажи на властта.

По гледище на ГЕРБ и на председателката на ПГ на групата Десислава Атанасова следобяд правната комисия реши, че процедурата е изчерпана, защото основният прокурор не е пристигнал на чуването и оттук нататък единствено правната комисия ще реши по кое време и дали да го предложения. Така чуването не беше отсрочено, а отказано. Представители на другите политически сили не се опълчиха на предлагането на ГЕРБ.

По-късно вечерта обаче от ПП-ДБ оповестиха противоположното - че те упорстват да изслушат основния прокурор, и то допустимо най-скоро.

" След като първо разгласи обществено и публична преписка до Комисия по правни въпроси предпочитание да бъде изслушан, през днешния ден основният прокурор Иван Гешев не се яви пред народните представители. Председателят на Комисията Стою Стоев насочи питане до Прокуратурата по кое време може да бъде изслушан актуалният основен прокурор. Представители на Продължаваме Промяната-Демократична България упорстват чуването да се организира в къс период ", оповестиха от обединението във Facebook.

Първоначалното искане на Иван Гешев, отправено към ръководителя на Народно събрание Росен Желязков, беше да бъде изслушан за " Барселонагейт " на закрито съвещание на Народното събрание. Вместо това членовете на правната комисия го поканиха да се яви при тях.

По мотив подадените материали по него в Народно събрание, на съображение на които Гешев изиска имунитета на Бойко Борисов, депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев разяснява, че към този момент е разгледал досиетата в деловодството и в тях няма нищо, което да дава отговор на предварителните поръчки на основния прокурор, че ще направи съществени разкрития.

" Което е притеснително, тъй като когато приказва прокуратурата, основният прокурор, изключително както отиде в Страсбург с голямата поръчка, че ще направи сензационни разкрития, а е приказвал по-малко от 15 минути, е същото с настояването на имунитета на Бойко Борисов ", сподели Мирчев по Българска национална телевизия.

Той отхвърли неговата коалиция ПП-ДБ да ръководи дружно с ГЕРБ сега, тъй като нямат съглашение и стратегия, които са наложителни при една коалиция.

" Не управляваме с ГЕРБ и не го желаеме ние имунитета, а прокуратурата. Правителството е длъжностен кабинет на Народното събрание. И е подкрепено от съответни политически сили. Когато две партии ръководят, те имат съдружно съглашение и ясна стратегия. Страната имаше потребност от държавно управление след 5 пъти, даже с компромиса то да е длъжностен кабинет на Народното събрание ", сподели още Мирчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР