По-рано днес авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко обяви, че

...
По-рано днес авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко обяви, че
Коментари Харесай

Страх от репресии: Беларус забранява на гражданите да подновяват паспортите си в чужбина

По-рано през днешния ден властническият президент на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че не разрешава на жителите си да възобновяват своите паспорти , до момента в който обитават в чужбина . Това може да принуди тези, които са избягали от страната в изискванията на възходящи репресии , да се върнат наложително , с цел да запазят валидността на документите си за пътешестване, осведоми „ Associated Press “.

По публични данни към 200-300 000 беларуски поданици са напуснали страната през последните 3 години, откакто всеобщите митинги против изборите, които върнаха на власт президента Александър Лукашенко, доведоха до жестоки репресии против политическата съпротива. Резултатите от изборите бяха възприети от мнозина като манипулирани и извоювани по непочтен метод .

В изказването на Лукашенко се показва, че беларуски паспорт може да бъде възобновен единствено в случаите, когато притежателят му е бил регистриран в страната преди да я напусне.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Циханоуска , която избяга в Литва, откакто се изправи против Лукашенко на изборите през 2020 година, предизвести беларуските жители, като съобщи: „ Дори и паспортът ви да изтече, не би трябвало да се връщате в родината си, защото рискувате да бъдете преследвани. “. Циханоуская показа пред „ Associated Press “, че Полша и Литва са издали по този начин наречените „ задгранични паспорти “ на беларусите, които им разрешават да обитават в тези страни.

Според беларуската правозащитни организация „ Вясна “ сега над 1500 души се намират зад решетките, откакто са били наказани като политически пандизчии .

Журналистите и деятелите в Беларус са подложени на огромни репресии след изборите през август 2020 година, които дадоха опция на Лукашенко да оглави страната за шести следващ път.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР