По програми за близо 2 млрд. лв. ще може да

...
По програми за близо 2 млрд. лв. ще може да
Коментари Харесай

Пари от Европа: по какви програми може да кандидатства бизнесът през 2023 г.

По стратегии за близо 2 милиарда лева ще може да кандидатства българският бизнес през 2023 година Повечето от тях ще бъдат отворени за кандидатстване още при започване на годината, тъй че средствата да бъдат изплатени в границите на няколко месеца. Повечето от схемите идват по линия на Плана за възобновяване и резистентност, а няколко от тях – по новите оперативни стратегии, които в края на предходната година бяха дефинитивно утвърдени от Европейската комисия.

По-голямата част от ресурса, предопределен за бизнеса, се ръководи от Министерството на нововъведенията и растежа. То е принципал на осем от общо 12 грантови стратегии, директно ориентирани към микро-, дребни, междинни и средноголеми предприятия в България.

С тях доближаваме до 99.9% от работодателите в България “, разяснява министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на конференция, проведена от „ 24 часа “ и КРИБ.


По ПВУ
Програмите, с които българският бизнес може да се усъвършенства тази година по Плана за възобновяване и резистентност, са пет на стойност към 950 млн. лева Най-чаканата е тази за създаване на ВЕИ системи – мощности до 1 MW дружно с акумулатори за съхранениe. Бюджетът по програмата е 200 млн. лева, като минималната сума за кандидатстване е 100 хиляди лева, а оптималната – 1 млн. лева Собственото съфинансиране ще бъде в границите на сред 35 и 50% според от няколко фактора, като район на инвестицията и други.

Процедурата се чака да започва през февруари, а срокът за подаването на документи бе продължен от два на три месеца. Освен това тя ще бъде ориентирана към повече компании по отношение на в началото предстоящото, а калкулации демонстрират, че това евентуално ще докара до доста надвишаване на цената на процедурата. Тя се ръководи от Министерството на нововъведенията и растежа.

„ Зелена “ стратегия за бизнеса по ПВУ е и „ Кръгова стопанска система “ с бюджет от 180 млн. лева Тя е ориентирана към всички предприятия от бранша на преработващата индустрия без ограничаване в размера. Идеята е да бъде добито ново съоръжение, профилиран програмен продукт или даването на консултантски услуги от инженерно-технически темперамент, правене на разбор на ресурсната успеваемост и въглеродната активност на предприятието и вероятните решения за подобряването им.

Плановете на Министерството на нововъведенията и растежа, което я ръководи, са тя да започва през март.

По третата стратегия от Плана за възобновяване тази година може да аплайват новаторски дребни и междинни предприятия, получили знака за качество „ Печат за високи достижения “ от състезанията на стратегиите „ Хоризонт 2020 “, „ Хоризонт Европа “ на Европейския иновационен съвет. Бюджетът на програмата е в размер на 118.6 млн. лева

Очакванията са кандидатстването по програмата да започва през първото тримесечие на годината. Правилата на програмата към този момент минаха през публично разискване, като сега текат диалози за доуточнения с Министерството на финансите, излиза наяве от доклад на Министерство на нововъведенията и растежа.

Четвъртата процедура е обвързвана с индустриалните зони в страната. Средствата са предопределени за изцяло или отчасти създаване на инфраструктура в индустриалните зони и паркове. Инфраструктурата може да бъде техническа (довеждаща и вътрешна), екологична (зарядни станции) и новаторска (научноизследователска).

Идеята е тя да започва в края на февруари, като по нея ще могат да бъдат финансирани единствено шепа планове. Бюджетът ѝ е в размер на 212.5 млн. лева, а един план може да получи оптимално до 40 млн. лева

Петата процедура е по линия на Министерството на районното развиване и благоустройството и цели да усъвършенства енергийната успеваемост на предприятията със здания от клас Б.

Кандидатстването по процедурата ще стартира до края на месец януари. Бюджетът по мярката е в размер на 235 млн. лева
Новата „ Конкурентоспособност “
По новата стратегия за конкурентоспособност в границите на тази година ще започват три стратегии на стойност малко над половин милиард лв..

Ще налеем сериозен запас от новата оперативна стратегия за конкурентоспособност в идващите 3 – 4 месеца “, разяснява министър Пулев.

Първата отворена процедура ще бъде за създаване на нововъведения в дребните и междинни предприятия в съдействие с огромно дружество. Проектите би трябвало да са ориентирани към създаване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, ориентирана към произвеждане на артикули и даване на услуги. Ще се поддържат действия за осъществяване на проучвания, измервания, изпитвания, както и за основаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация.

Нейният бюджет е в размер на 127 млн. лева и би трябвало да започва през март.

Втората сходна мярка е за внедряване на нововъведения в дребните и междинни предприятия. Нейният бюджет е 293.4 млн. лева и се чака да започва през април.

Последна се чака да започва и мярката, ориентирана към рационализация на фамилните компании. Процедурата ще бъде ориентирана към дребни и междинни предприятия, които се имат от повече от един член от семейство. Допустимите разноски ще са ориентирани към придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията.

Тя ще бъде открита за кандидатстване наесен. Нейният бюджет е 117.5 млн. лева
Новата стратегия
По новата оперативна стратегия „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ дребните и междинни предприятия ще могат да аплайват по ваучерна схема за повече просвета в бизнеса с бюджет от 50 млн. лева Иновативните ваучери ще осъществят връзката сред секторите академия-бизнес за да подкрепят предприятията в тяхното развиване, изследване на нови благоприятни условия или разрешаване на съответни софтуерни или бизнес провокации.

Прогнозата на Министерството на нововъведенията и растежа, е тя да започва през втората половина на годината.
Най-важният запас – хората
В рамките на тази година бизнесът ще може да кандидатства и по три процедури по програмата „ Развитие на човешките запаси “ от новия програмен интервал 2021 – 2027 за общо 230 млн. лева

Първата отворена скица евентуално ще бъде „ Адаптирана работна среда “, която съгласно плановете е предопределена за към 400 предприятия и 91 хиляди работещи. Тя ще има за цел да приспособява чиновниците за справяне с рискови обстановки като пандемии, да създаде и внедри системи за проучване и оптимизация на работните процеси и повишение на организационната и екипна успеваемост, да създаде и внедри принадлежности, модели и стратегии за проучване и ръководство на напрежението на работното място и за предварителна защита и профилактика на прегряването, известно като бърнаут, както и да образова работодателите в поддръжка на развиване на действия за корпоративна обществена отговорност.

По тази мярка са заделени 100 млн. лева и упованията са тя да започва през март.

Втората мярка по новата HR стратегия ще бъде ориентирана към младежката претовареност. Очаква се тя да бъде оповестена тази година, а за нея работодателите би трябвало да подават поръчки в бюрата по труда. Нейният бюджет е 80 млн. лева и е ориентирана към близо 14 хиляди младежи до 29 година, които да получат стаж или образование на работно място.

Тази стратегия едва ли ще е непозната на работодателите, защото сходна бе част и от програмата в остарелия програмен интервал.

Последната скица за тази година се чака да започва през октомври – ноември. Тя е с бюджет 50 млн. лева и цели повишение на уменията на служащи и чиновници. Идеята е работодателите да аплайват за своя личен състав, като съгласно плановете програмата би трябвало да доближи до към 38 хиляди заети лица.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиневропейски стратегии европари проект за възобновяване пари за бизнеса бизнес европрограми кандидатстване ПоследниНай-четениЕвропари 12 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Компании 208 Затъва ли Meta във виртуалния свят Екология 212 Брандът Unless сътвори сбирка биоразградими облекла Лични финанси 436 Унгарци зареждат в Румъния по-евтино гориво Имоти 23076 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 20744 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 6634 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард To:know 5494 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Всички новини18:03 Регулации 12 Европейска комисия ще показа закон за цифровото евроОще от ЕвропариВиж всичкиДържавата уголемява програмата за слънчеви панели за бизнесаПървите европари от новите 22 милиарда лева за България потеглят до 2 месецаРекордният фонд за възобновяване на Европейски Съюз е под рискГЕРБ желае да пренасочи още пари за слънчеви панели на покривите Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнес

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР