По програмата “Отново заедно”Изпращат общо 1118 ученици, водени от 120

...
По програмата “Отново заедно”Изпращат общо 1118 ученици, водени от 120
Коментари Харесай

2% от училищата искат безплатно море

По програмата “Отново заедно”
Изпращат общо 1118 възпитаници, водени от 120 учители и педагогичен експерти

Педагози отхвърлят да вземат участие

Одобрени са първите 46 учебни заведения, които ще изпратят възпитаници на безвъзмездна почивка на разходи на страната. Това оповестиха от МОН по отношение на новата им стратегия “Отново заедно”. Това са 2% от всички 2258 държавни и общински школа у нас, които имат право да аплайват за отмора след дългото отдалеченото образование.

Те ще изпратят общо 1118 възпитаници, разпределени в 103 групи. Ще ги съпровождат 120 учители или други педагогичен експерти.

За утвърдените учебни заведения ще бъдат отпуснати 619 000 лева от общия бюджет по програмата от 15 млн. лева Туристическият пакет за всеки участник е 500 лева Той би трябвало да включва превоз, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или различен тип обществена стратегия за шест дни.

Сред аргументите за дребното заявки, постъпили в МОН сред 17 и 28 юни, е фактът, че някои учебни заведения към момента не могат да дефинират кои възпитаници да изпратят, обясниха пред “Труд” учители от страната. Има и проблем с преподавателите, част от които не желаят да се нагърбват с ученическите ваканции, за които няма да получат и командировъчни.

Един от регионите с подобен проблем е Благоевград, където към този момент няма утвърдено учебно заведение за програмата. Там се обрисува проблем с реализацията на плана точно, тъй като липсват педагози, които да водят групите.
“В две трети от учебните заведения слушам, че педагозите отхвърлят да водят деца по програмата, само че пък други искат”, сподели шефът на инспектората по обучение Ивайло Златанов.

Учителите споделят, че са изтощени от отдалеченото образование и матурите и желаят да почиват, а не да поемат още отговорности, каквото е да отговаряш за деца на море.

Неофициално педагозите описват, че през годините, когато са водели групи, са били пазачи, детегледачи, спали са по коридорите на хотели, с цел да не избяга някой от поверените им възпитаници, събирали са ги по нощните заведения, в това число и от полицията и Спешна помощ.

В три- и четиризвездни хотели
Отиват на Банско и Слънчев бряг
Първата почивка по програмата ще бъде от 4 до 9 юли. На нея 56 възпитаници и четирима ръководители от София ще прекарат шест дни в Добринище, оповестиха от МОН и допълниха, че общо осем учебни заведения от столицата са декларирали присъединяване и са били утвърдени.

Приети са поръчките и на пет школа от Ямбол и на четири от Пазарджик. По три учебни заведения има от област Монтана, Шумен и Разград. По две учебни заведения са утвърдени от Силистра, Враца, Варна и София - област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Силистра, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян има по едно учебно заведение.

Безплатните ваканции ще бъдат в планински и морски курорти. Сред тях са Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен, Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и други Учениците и съпътстващите ги учители ще отсядат най-вече в хотели с три и четири звезди, регистрираха от МОН.

По предписание във ведомството учебните заведения изпращат запълнен формуляр и три предложения от туроператори, както и стимулирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. На този стадий няма отхвърлени поръчки. Две са върнати за допълнение на документите.

Първият стадий от кандидатстването продължава до 31 юли. Ако след тази дата плануваният за програмата бюджет не е изразходван, учебните заведения могат да аплайват още веднъж с до общо 165 възпитаници до 1 септември или до привършване на финансовия предел.

Идея
Дават Коронавирус документ
Коронавирус документ да получават учебни заведения, които са изпълнили условията на МОН и в тях 70% от екипа е имунизиран. Това обмисля МОН. Целта е да се даде гласност на ангажираността на колективите там, изясни зам.-министърът на образованието Евгения Пеева-Кирова. Това ще е детайл от политиката на МОН за повишение на броя имунизирани учители и непедагогически личен състав. Предстоят срещи и осведомителна акция. Сега делът на имунизираните в системата е сред 20 и 30%. МОН ще актуализира и насоките за организацията на образователния развой по време на пандемия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР