По програмата могат да кандидатстват висши училища, научноизследователски организации и

...
По програмата могат да кандидатстват висши училища, научноизследователски организации и
Коментари Харесай

Зам.-министър Надя Христова: Даваме над 2 млрд. лева за наука и иновации и 25 млн. евро за ваучери за научна подкрепа на фирмите 

По програмата могат да аплайват висши учебни заведения, научноизследователски организации и компании. Чрез новаторски ваучери ще се подкрепя бизнеса за научна и изследователска поддръжка и нововъведения

Заместник-министърът на нововъведенията и растежа Надя Христова откри в петък първото публично разискване по новата за България „ Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ). Общият й бюджет за интервала 2021-2027 година е 2.14 милиарда лв.. Тя е продължение на досегашната Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “(ОПНОИР). В обсъждането се включиха над 60 научни и бизнес организации и представители на висши учебни заведения.

Заместник-министър Христова уточни, че по програмата могат да аплайват висшиучилища, научноизследователски организации и бизнес, който употребява резултатите от тяхната активност и че за задачата са планувани в това число ваучери за научна поддръжка на компаниите на стойност 25 млн. евро.

По думите на Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) в Министерството на нововъведенията и растежа, която (дирекция) е и Управляващ орган, програмата има два целта – „ Устойчиво развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема “ и „ Цифрова промяна на обществения бранш “.

За част от дейностите по Приоритет 1, свързани сразвитие на иновационната инфраструктура, междинно звено ще е Изпълнителната организация „ Програма за обучение “ (към Министерството на образованието и науката), а за дейностите по Приоритет 2 междинно звено ще е Министерството на електронното ръководство.

По първия приоритет „ Устойчиво развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема “ ще бъдат развивани към този момент построените центрове за върхови достижения и подготвеност, ще се поддържат внедряването на технологии, прехвърлянето на познание и скъсяването на пътя от изследванията до нововъведенията. Ще бъдат финансирани и планове, получили знака за качество „ Печат за върхови достижения “  по стратегиите „ Цифрова Европа “ и „ Хоризонт Европа “ на Европейската комисия. Ще се влага в индустриални иновационнипрограми за развиване на технологии, посредством които районите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.

Във втория приоритет „ Цифрова промяна на обществения бранш “ има финансиране за цифровизация на обществения бранш, повишение на киберсигурността в администрацията, основаването на пространства от данни, отворен достъп до просвета и други

Програмата съдържа три стратегически интервенции, по които ще разпредели:

1) Подкрепа в размер на 70 млн. евро (от ЕФРР+национално) за построяването на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, част от европейската мрежа  (4 съфинансирани от стратегия Цифрова Европа на Европейска комисия и 8, отличени с „ Печат за върхови достижения “). Хъбовете съставляват обединявания сред бизнес, научни организации и университети, неправителствен бранш и софтуерни и бизнес посредници. Те ще бъдат построени във всички райони за обмисляне и ще дават профилирани услуги за дребни и междинни предприятия.

2) Подкрепа в размер на 142 млн. евро (от ЕФРР+национално) за развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, построени по Оперативна стратегия „ Наука и образование за образован напредък “(2014-2020 г.) Ще се поддържа тяхното стабилно развиване, усилване на потенциала им за приложни проучвания и пълноценното им присъединяване в иновационната екосистема посредством създаване и осъществяване на бизнес проекти, в това число и за районно развиване.

3) Подкрепа в размер на 25 млн. евро (от ЕФРР+национално) за ваучерна скица за МСП за поощряване съдействието и използването на капацитета в Центровете за върхови достижения, Центровете за подготвеност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши учебни заведения. Иновативните ваучери ще осъществят връзката сред секторите академия-бизнес за да подкрепят предприятията в тяхното развиване, изследване на нови благоприятни условия или разрешаване на съответни софтуерни или бизнес провокации.

Индикативният бюджет по програмата от ЕФРР е 1 731 907 023 лева, а националното съфинансиране – 406 687 686 лева

Заместник-министър Христова уточни, че програмата е за научни проучвания, нововъведения и цифровизация на обществения бранш. Чрез нея ще се внедряват съвременни технологии, ще се предизвикват връзките наука-бизнес, ще се финансират новаторски планове, трансфер на технологии и комерсиализация на научни резултати. Целта е да се подтиква бизнесът за  технологични прехвърляния и да употребява потенциала на научните организации, сподели още Христова.

ПНИИДИТ е планувано да бъде утвърдена от Европейска комисия до края на 2022 година и да започва при започване на 2023 година, стана ясно по време на онлайн събитието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР