По програмата Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ се финансират най-много

...
По програмата Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ се финансират най-много
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: По програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ се финансират най-много проекти с участие на партньори от страните – донори

По програмата „ Енергийна успеваемост и възобновима сила “ се финансират най-вече планове с присъединяване на сътрудници от страните – донори. Съществен принос за това имат нашите сътрудници от Норвежката дирекция за водни запаси и сила. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заключителната конференция, на която беше регистрирано сполучливото осъществяване на дейностите по програмата.

 img_4631-2 Във форума участваха също заместник-министърът на енергетиката и началник на програмния оператор Жечо Станков, както и Бьорн Оли, представител на норвежката дирекция за водни запаси и сила. Благодарение на осъществените планове годишните спестявания на СО2 в атмосферата възлизат на повече от 8130 тона.

Програмата „ Енергийна успеваемост и възобновима сила “ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 въз основа на меморандум за съгласие сред Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

Тя е утвърдена на 20 декември 2012 година Със средства по програмата на стойност повече от 15.6 млн. евро са финансирани планове в региона на енергийната успеваемост, производството на екологични горива, образованието по енергийна успеваемост и други.

След сполучливото привършване на първия програмен интервал напъните на Министерството на енергетиката са ориентирани към осъществяване на ограниченията от втория, уточни министър Петкова пред участниците. Тя изрази удовлетворение, че плануваните средства в този момент са увеличени повече от два пъти по отношение на предходния програмен интервал – над 32 млн. евро.

За нас това е доказателство за високата оценка на програмата от страна на донорите и нашите сътрудници от Норвежката дирекция за водни запаси и сила, сподели министър Петкова. През новия програмен интервал по програмата ще се извършват ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост, асимилиране на хидроенергийния капацитет и потребление на геотермална сила.

В рамките на заключителната конференция бяха отличени няколко сполучливо изпълнени плана. Община Враца получи наградата за план с най-голяма обществена изгода за района, Дупница – за план с най-вече актуализирани здания с ограничения по енергийна успеваемост, а Бургас – за план с най-голямо асимилиране на ВЕИ.

Като най-бързо изпълнен план бе награден този от Ново село, а с най-вече подготвени специалисти по енергийна успеваемост е този, осъществен от Балканския институт по труда и обществената политика. Проектът с най-голямо произвеждане на екологично гориво е този на „ Майкромет “ ООД, а като най-активен норвежки сътрудник бе награден Norsk Energi, привлякъл най-вече български участници. За повсеместен принос за осъществяването на програмата беше отличена норвежката дирекция за водни запаси и сила.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР