По проекта за реформа на дългосрочната грижа по Националния план

...
По проекта за реформа на дългосрочната грижа по Националния план
Коментари Харесай

Министър Гьоков: До 2025 г. домовете за стари хора ще отговарят на новите стандарти за качество на социалните услуги

По плана за промяна на дълготрайната грижа по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) е планувано да се реформират всички 82 съществуващи домове за остарели хора, които са делегирана от страната активност.

Това заяви министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на съвещание на Комисията по труда, обществената и демографската политика към Народното събрание. В Закона за обществените услуги е планувано до 1 януари 2025 година тези домове да дават отговор на стандартите за качество на резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, избрани в Наредбата за качество на обществените услуги.   

За ограниченията за възстановяване на изискванията в домовете за остарели хора са планувани почти 190 млн. лв. по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Общият потенциал на домовете е 5 598 консуматори. „ Общините, в които действат тези услуги, ще могат да аплайват за финансиране като разработят капиталов план “, уточни министър Гьоков.

В отговор на въпрос за подготовката на Наредбата за качеството на обществените услуги, той уточни, че нормативният акт се съгласува с Министерство на здравеопазването, след което ще бъде импортиран за разглеждане от Министерския съвет. В документа се дефинират стандартите за качество на обществените и интегрираните здравно-социални услуги, както и критериите за осъществяването на тези стандарти. Те са съобразени с типа на обществената услуга и характерните потребности на хората, които я употребяват. Стандартите включват условия за организацията и ръководството на услугите, за броя и квалификацията на чиновниците, както и критерии за успеваемостта на постигнатите резултати в поддръжка на хората.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР