По проект Трансформация на модела на административното обслужване, финансиран с

...
По проект Трансформация на модела на административното обслужване, финансиран с
Коментари Харесай

Подготвят предложения за опростяване на над 700 услуги за бизнеса

По план " Трансформация на модела на административното обслужване " , финансиран с европейски средства, се чака за над 700 услуги за бизнеса да има оферти за опростяване, заяви на конференция в Министерския съвет Красимир Божанов, шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " , Администрация на Министерски съвет.
 
 БГНЕС

Проектът е на стойност по-малко от 5 млн. лв.. Той е почнал при започване на 2016 година и до края на юни т.г. ще завърши. Божанов означи, че към 60% от всички взаимоотношения с държавната администрация са свързани с така наречен удостоверителни услуги , за което биват употребявани десетки милиони човекочасове.
 
Администрацията изисква от потребителите да й дават информация, която е налична в нейните структури, вместо да я получава по длъжностен път, уточни той и посочи, че резултатите от плана ще са база за идващите стъпки в процеса на н амаляване на административната тежест в страната.
 
 БГНЕС

Теодора Дачева , зам. изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините , което е сътрудник по плана, сподели, че са били оценени 20 най-често предоставяни от общините услуги с концепция те да се унифицират и стандартизират. Анализира се опцията за уеднаквяване на цените на административните услуги във всички общини, което обаче по думите на Дачева, ще стане мъчно. Има и разминавания във връзка с периодите за осъществяване на услугата в другите общини.
 
Според Дачева този проблем може да се реши, в случай че на централно равнище се сложи оптимален период - да вземем за пример пет работни дни, като по този начин няма да може те да се удължават до безконечност.
 
В рамките на плана се създава и информативен уебсайт, от който ще се вижда кои услуги могат по длъжностен път да се дават и ще може да подаваме сигнали, в случай че ни желаят документи при опция услугата да стане по длъжностен път.
 
 БГНЕС

Очаква се пилотно осведомителна системата да бъде внедрена в 50 администрации , които ще дават административни услуги по длъжностен път на бизнеса и хората.
По плана се прави и разбор на над 12 000 регистъра, водени в администрацията, с концепцията някои от тях да отпаднат, други да се обединят, а най-голямата група да се централизират.
 
От Фондация за промяна в локалното самоуправление , която също е сътрудник на плана, проучват опциите на въвеждане на услуги на правилото " епизоди от живота " и " бизнес събития ". Целта е да се групират обособените административни услуги, част от тези епизоди, в една. Например - при " епизод раждане ", Националният застрахователен институт да управлява целия развой на изваждане на нужните документи. Друго предложение е при " епизод издаването на удостоверение за ръководство на кола " админ да е учащата компания.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР