По проект на библиотеката Дигитални трансформации по Програма за възстановяване ...

По проект на библиотеката Дигитални трансформации по Програма за възстановяване

Ученици от Кърджали включени в проект на библиотеката за дигитализация на 100 графични илюстрации на Владимир Чукич

По план на библиотеката „ Дигитални трансформации ” по „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти “ 22 на Национален фонд „ Култура ”, който е на стойност  43 588,80 лева., 100 остарели графични илюстрации на художника Владимир Чукич ще се „ преродят ” посредством цифровизация за нов живот. Те са оповестени в изданието на в. „ Нов живот ” за просвета и изкуство „ Зорница ” в срока 1979-2009 година, заяви на конференция шефът на културната институция Елисавета Кехайова.

По думите й в дейностите по плана ще бъдат включени над 30 възпитаници от партньорските учебни заведения СУ „ Владимир Димитров – Майстора ” и ПГ „ Капитан Петко Войвода ”. Те ще вземат присъединяване в самата цифровизация на графиките на Чукич в нарочни ателиета, ще бъдат осведомени с тънкостите на графичното изкуство от именития художник и други негови сътрудници.

„ Нашата съществена задача е да притеглим вниманието на подрастващите към книгата и четенето, нещо, което все по-трудно става. Затова търсим различни  хрумвания – цветни и забавни, като този план, който успяхме да спечелим “, сподели шефът на библиотеката Елисавета Кехайова.

От думите й стана ясно, че 100-те към този момент „ преродени ” графики на Владимир Чукич ще бъдат показани на необятната аудитория в специфична галерия, ситуирана в налична градска среда. 

„ Повечето графични рисунки са илюстрации към стихове и към текстове, като цяло, оповестени през годините във в. „ нов живот ”. Илюстрацията по текст е изключително потребна за децата, тъй като развива въображението “, изясни Владимир Чукич.

На промяна ще бъдат подложени изложбени пространства на библиотеката в информативен хъб с първокласни витрини за генериране на обществени хрумвания, цифрови решения и послания.

Партньори по плана „ Дигитални трансформации ” са Община Кърджали, Галерия „ Дар ”, СУ „ Владимир Димитров – Майстора ”, ПГ по електротехника и електроника „ Капитан Петко челник ”, и софтуерната софтуерната компания „ Нетмания ”. 

Източник: novinata.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg