"По примери и на други държави виждаме, че финансовите стимули ...

"По примери и на други държави виждаме, че финансовите стимули

България е с положителен механичен прираст от външна миграция през 2020 г.

"По образци и на други страни виждаме, че финансовите тласъци за превъзмогване на демографската рецесия не благоприятстват за повишаването на популацията. В множеството случаи те имат доста временен резултат, след което трендовете не престават в отрицателна посока. В Белгия се води политика към обезпечаване на една майка на повече свободно време ", уточни доцент Надежда Илиева от секция "Икономическа и обществена география " към Българска академия на науките в студиото на "България заран ".

Според последното броене за последните 10 години популацията на страната се е стопило с 850 000 души.

Доцент Илиева означи, че броят на популацията на национално равнище се образува от два процеса - естественото възпроизводство и механичното придвижване.Още по темата10 яну 2022 12:361126 яну 2022 12:53381

"Ако преглеждаме тези процеси в районен развой, се вземат поради и вътрешните миграции. През последните 10 година доста по-голямо въздействие оказва външната миграция ", съобщи тя.

"Ако съдим по формалните данни на Национален статистически институт, 2020 година е годината, в която за първи път България има позитивен машинален приръст в следствие от външна миграция. Действителната цифра доста мъчно може да се покаже, защото в европейската статистика има разнообразни дефиниции за външен мигрант ", разяснява Илиева пред

Тя означи, че сега живеем в една европейска общественост, в която граници на процедура не съществуват и не е ясно дали хората, които са отпътували за чужбина, ще останат там или ще се върнат.

"Една от позитивните трендове от Ковид-19 се следи при цифровите номади. Ковид-19 потвърди, че работа може да се прави от разстояние. Това, което липсва на българите в чужбина, са построените мрежи със фамилията, приятелите. Наблюдава се, че те резервират работата си и високия статут и в това време живеят в България ", акцентира гостът в студиото.

Илиева изясни, че още преди ВСВ и първото броене след нея, към 60% от обитаемоте места в България са достигнали оптималния си брой. И добави, че по-късно за тях стартира развой на обезлюдяване.

"Последните години се следи наклонност за връщане към субурбанизацията - изселване на популацията от града към селото. Но тези процеси са свързани с териториите, които се намират към огромните градове. Наблюдава се това към София, Пловдив и черноморското крайбрежие ", приключи събеседникът.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg