По примера на Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа

...
По примера на Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа
Коментари Харесай

Лукашенко си даде доживотен имунитет да не бъде наказан за престъпления

По образеца на Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателно гонене и не разрешава на живеещите в заточение опозиционни водачи да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Теоретично законът се ползва за всички някогашни президенти и членове на техните фамилии. На процедура той се отнася единствено за 69-годишния Лукашенко, който ръководи Беларус с стоманен пестник към този момент съвсем 30 години, съобщи Днес.бг.

Новата мярка наподобява има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да отстрани евентуални кандидати на идващите президентски избори в страната, които би трябвало да се проведат през 2025 година Законът доста стяга условията към претендентите за президент и прави невероятно избирането на опозиционни водачи, които през последните години избягаха в прилежащи страни. Право да се кандидатират имат единствено жители на Беларус, които са обитавали непрекъснато в страната в продължение на минимум 20 години и в никакъв случай не са имали позволение за престояване в друга страна.

Беларус беше разтърсена от всеобщи митинги по време на противоречивото преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 година, което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските управляващи задържаха повече от 35 000 души, доста от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Лукашенко е упрекван и в присъединяване в противозаконното прекачване на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

Според текста на новия закон, в случай че Лукашенко напусне властта, той „ не може да бъде измамен под отговорност за дейности, осъществени по отношение на упражняването на президентските му пълномощия ”.

В текста се сподели още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде обезпечена пожизнена държавна отбрана, здравно обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и непрекъснат доживотен член на горната камара на Народното събрание, написа Нова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР