По предварителни разчети само разходите по пълното възстановяване от бедствието

...
По предварителни разчети само разходите по пълното възстановяване от бедствието
Коментари Харесай

Цената на пълното възстановяване на Карловско – 80 млн. лева

По предварителни планове единствено разноските по цялостното възобновяване от бедствието в Карловско са към 80 млн. – т.е. те са в размер, колкото е целият бюджет на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

Това разгласи заместник-министърът на стопанската система Димитър Данчев в ефира на Българска национална телевизия.

От думите му стана ясно, че все още от въпросните 80 млн. по бюджета на отрасловата държавна комисия за служебния кабинет са останали 34 млн. лв., които към този момент са разпределени по всички райони в страната, потърпевши от бедствия. Само за нещастието в Карловско са заделени над 10 млн. лв., с които ще се покрият най-необходимите и неотложни разноски.

В ефира на Българска национална телевизия Данчев разгласи, че държавните органи са подхванали всички нужни дейности, с цел да станат ясни аргументите за бедствието в Карловско.

Ще се изиска цялата нужна информация - отчетите на Регионална инспекция за опазване на околната среда,  констатациите на еколозите в региона. Ще се ревизира има ли отчети за правени инспекции в Карлово, Сопот, Хисаря. Ще се регистрира кое поред е злополучното наводняване и дали единствено река Стряма е проблематична. Ще се ревизира разчиствани ли са деретата. Ще се изисква от всички общини да дават проектите си на разчистване на деретата и коритата на реката, тъй че да се откри дали проектите са били изпълнявани през годините и какви средства са били изхарчени.

За откриване на аргументите са сезирани всички органи, които имат отношение – Министерството на земеделието, Министерство на вътрешните работи, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Прокуратурата. Разглеждат се всички аргументи – голямото количество дъжд, непочистени дерета и корита на реки, противозаконната сеч.

„ Това, което е открито досега, че неотдавна не е имало противозаконна сеч. Хората, които са били на място и са помагали при разчистването, сигурно са видели, че голяма част от дърветата, които са довлачени по време на бедствието, са с корените си – т.е. те не са изсечени “ – уточни Данчев.

Той обаче увери, че ще се събере цялостната информация от горските стопанства, от Министерство на вътрешните работи и от другите контролни органи по тази причина имало ли е в предишното сигнали за противозаконна сеч и по какъв начин те са били третирани и какви дейности са били подхванати към нарушителите

Засегнатите от Карловско към този момент са подали заявките за подкрепяне, разгласи още заместник-министърът и посочи, че предходната седмица чиновници от Агенцията за обществено подкрепяне са работили на място, с цел да улеснят потърпевшите.

От през днешния ден стартира изплащането на еднократната помощ от 375 лв. на 378 фамилии, които са подали заявление и са били утвърдени. Тези, които са я завили по банков път, ще я получат още през днешния ден, а останалите – които я чакат през „ Български пощи “, ще я получат до края на седмицата, посочи Данчев.

Заместник-министърът разгласи и че от през днешния ден 120 военни плюс още 100 индивида, наети по стратегия на Агенцията по заетостта, ще стартират да оказват помощ за разчистването на къщите и дворовете в Слатина, Богдан и Каравелово.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР