По предварителни разчети пенсиите ще се увеличат от 1 юли

...
По предварителни разчети пенсиите ще се увеличат от 1 юли
Коментари Харесай

Правителството планира увеличение на всички пенсии с 6,1% от юли


По предварителни планове пенсиите ще се усилят от 1 юли с 6,1%. Това съобщи в bTV Новините шефът на парламентарната обществена комисия Искрен Арабаджиев.

По думите му това нарастване е по отношение на Швейцарското предписание и Кодекса за обществено обезпечаване. Той посочи, че според от плануваните до края на юни промени, преизчисляването може да е и по-високо.

„ Това е идентичен % за всички пенсии. Миналата година междинната пенсия се усили с 23%, а за тази предвиждаме междинната пенсия да се усили с 13,4%, което е над инфлацията, която следим сега. Знаем, че не е задоволително, само че се надяваме да намерим механизъм това нарастване да продължи и за в бъдеще “, сподели шефът на парламентарната обществена комисия.

Относно подготвяната през лятото пенсионна промяна, Арабаджиев уточни, че в системата има дисбаланс и от ръководещата коалиция желаят да заложат ограничения, които да върнат справедливостта.

„ Минималната пенсия набъбна много, по отношение на междинната, което докара до ситуацията 50% от пенсионерите да бъдат на минимална пенсия, което за мен не е вярно и заслужено. Ще търсим автоматизирани механизми, да не се замесваме политиците в системата, а пенсионерите да знаят какви пенсии ще взимат “, посочи Арабаджиев.

По отношение на заложеното нарастване на майчинството през втората година, той уточни, че по този начин дамите сами ще вземат решение по кое време да се върнат на работа, а не притиснати от събитията. Припомни, че се плануват обезщетения за фамилиите, чийто деца не са признати в ясли или детски градини.

Той дефинира Бюджет 2022 като обществен, реален и на растежа – с растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР