По предварителни данни през юни 2022 г. индексът на промишленото

...
По предварителни данни през юни 2022 г. индексът на промишленото
Коментари Харесай

Над 17% ръст отбелязва промишлеността през юни спрямо 2021 г.

По предварителни данни през юни 2022 година показател ът на промишленото произвеждане понижава с 0.8% спрямо май т. година , само че нараства със 17.4% по отношение на съшия месец на 2021 година , оповестиха от Националния статистически институт (НСИ).

През юни 2022 година намаляване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 9.6%, и в преработващата индустрия - с 1.9%, а растеж е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.9%.

По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 21.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 16.3%, производството на химични артикули - с 9.1%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.2%.

Съществено нарастване е записано при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 13.1%, производството на тютюневи произведения - с 12.5%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 8.2%.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.2%, преработващата индустрия - с 16.1%, и в добивната индустрия - с 2.7%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 91.4%, производството на питиета - с 51.4%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 34.5%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 31.7%.

Намаление е регистрирано при: печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - със 7.2%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 4.3%.

През юни 2022 година показателят на продукцията в бранш " Строителство " пък понижава с 1.4% по отношение на предходния месец. и с 0.5% спрямо юни 2021 година .

През юни 2022 година показателят на създадената строителна продукция е под нивото от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, по този начин и от сградното строителство понижава надлежно с 1.9 и 1.1%.

На годишна база понижението на показателят на строителната продукция през юни 2022 година се дефинира от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство с записано понижение от 2.0%, до момента в който при сградното строителство се следи нарастване с 0.7%.

Оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени през юни 2022 година понижава с 1.4% по отношение на предходния месец, само че резервира нивото си от същия юни 2021 година.

През юни 2022 година се следи понижение на оборота по отношение на предходния месец във всички огромни групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.0%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 1.4%, и търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%.

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни артикули , без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е записано при компютърната и информационната техника - с 6.1%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.1%. По-значително нарастване е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 3.9%, и търговията на дребно с разнородни артикули - с 1.1%.

През юни 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година се следи нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%) и търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%). Намаление е записано в търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (с 3.1%).

В търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е маркиран растеж при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 24.1%, търговията на дребно с разнородни артикули - с 11.2%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.9%. Оборотът понижава по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 4.1%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР