По предварителни данни на Националния статистически институт през октомври индексът

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през октомври индексът
Коментари Харесай

НСИ: Строителството със силен ръст през октомври

По предварителни данни на Националния статистически институт през октомври показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, се усилва с 0.8% в съпоставяне със септември 2018 година. Промишленото произвеждане е записало растеж от 1.6% по отношение на същия месец на 2017 година.

През октомври нарастване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 0.9%, и в добивната индустрия - с 0.3%, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.0%.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане е регистриран в преработващата индустрия - с 2.6%, а спад е регистриран в добивната индустрия - с 6.3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%.

Продукцията в бранш " Строителство " през октомври, изчислена въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3.3% над нивото от предходния месец, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. В съпоставяне със същия месец на 2017 година календарно изгладените данни демонстрират нарастване с 1.8% на строителната продукция през октомври 2018 година

През октомври показателят на създадената строителна продукция, е над нивото от предходния месец, като гражданското/инженерното строителство нараства с 5%, а сградното строителство - с 2.0%.

На годишна база нарастването на строителната продукция през октомври се дефинира от позитивния ритъм при гражданското/инженерното строителство, където повишаването е с 2.5%, а при сградното строителство - с 1.2%.

По предварителни сезонно изгладени данни през октомври оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени нараства с 0.5% по отношение на предходния месец.

Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи растеж от 4.9% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

През октомври се следи по-значителен растеж на оборота по отношение на предходния месец при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 3.4%. Намаление е маркирано при търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 2.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 1.6%.

В съпоставяне със същия месец на 2017 година оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - със 17.4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 16.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 10.4%, и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - със 7.3%. Намаление е записано при търговията на дребно с компютърна и информационна техника - със 7.1%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.7%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР