По предварителни данни на Националния статистически институт през ноември 2021

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през ноември 2021
Коментари Харесай

Статистиката отчете 13.2% ръст на промишленото производство през ноември

По предварителни данни на Националния статистически институт през ноември 2021 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 1.4%, спрямо октомври 2021 г.

През ноември 2021 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 13.2% по отношение на съответния месец на 2020 г.

Месечни изменения

През ноември 2021 година покачване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 8.2%, и при преработващата индустрия - с 0.7%, а понижение - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

Съществен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 31.1%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 16.5%, производството на питиета - с 5.2%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 5.0%.

По-значително понижение е записано при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - със 17.4%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 9.4%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 3.5%, производството на транспортни средства, без коли - с 3.4%.

Годишни изменения

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48.0%, в добивната индустрия - с 42.3%, и при преработващата индустрия - с 5.5%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 62.7%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 50.6%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 22.4%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 16.9%.

Най-голям спад е регистриран при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 28.1%, производството на питиета - с 23.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 16.8%.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР