По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в Пловдив

...
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в Пловдив
Коментари Харесай

929 лева средна заплата в Пловдив? Така поне твърди НСИ!

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в Пловдив и региона междинната брутна месечна работна заплата за юли 2017 година е 928 лева, за август - 907 лева и за септември - 951 лв.. През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата нараства по отношение на второто тримесечие на 2017 година с 1.0%, като доближава 929 лв..
Намаление на междинната месечна работна заплата е записано в дейностите "Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - с 1.1 %, "Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 0.6% и "Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " - с 0.3%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна заплата, са "Култура, спорт и развлечения " - с 11.0%, "Селско, горско и рибно стопанство " - с 10.6% и "Операции с недвижими парцели " - с 5.6%.

През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата нараства с 10.1% по отношение на третото тримесечие на 2016 година, като най-голямо е нарастването в "Професионални действия и научни проучвания " - с 35.2%, "Добивна индустрия " - с 26.2% и "Култура, спорт и развлечения " - с 21.6%.

Най-високо средномесечно трудово заплащане през третото тримесечие на 2017 година са получили наетите лица по трудово и служебно правно отношение в икономическите действия: "Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - 2 145 лева, "Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - 1 738 лева и "Добивна индустрия " - 1 588 лв.. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия: "Хотелиерство и ресторантьорство " - 586 лева, "Други действия " - с 626 лв. и "Транспорт, депозиране и пощи " - с 690 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата, в област Пловдив, през третото тримесечие на 2017 година в публичния бранш нараства с 9.4%, а в частния бранш - с 10.2%. По размер на междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 година Пловдивска област заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София (столица) - 1 405 лева, а с най-ниска е област Видин - 668 лева За следения интервал междинната месечна работна заплата за страната е 1 037 лева - със 108 лева или 11.6% по-висока от тази за област Пловдив.

Данните са получени от тримесечното наблюдаване на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд, което има за цел да изследва настоящото

положение и динамичност на съществени аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се употребява стратифицирана инцидентна извадка от предприятия. Генералната цялост се стратифицира по следните критерии: териториален симптом - 28 административни области, икономическа активност по КИД - 2008, размер на предприятието съгласно броя на наетите лица.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР