По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май

...
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май
Коментари Харесай

Статистиката отчита спад в промишленото производство, строителството и търговията през май

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май 2020 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане понижава с 0.1% спрямо април 2020 година. През май 2020 година при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран спад от 16.1% по отношение на съответния месец на 2019 година.

Промишлено производство

През май 2020 година намаляване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, а нарастване - в преработващата индустрия - с 1.1%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 52.2%, производството на облекло - с 18.9%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 18.7%, производството на мебели - с 14.1%. Съществено понижение е записано при: производството на тютюневи произведения - с 18.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 16.1%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 6.4%.

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в преработващата индустрия - с 16.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.5%, и в добивната индустрия - с 8.2%. По-значително понижение в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 60.6%, производството на тютюневи произведения - с 46.2%, производството, некласифицирано другаде - с 44.4%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 39.3%. Най-голямо нарастване е регистрирано при: производството на съществени метали - с 16.2%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 8.1%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 5.1%.

Търговията на дребно

По предварителни сезонно изгладени данни през май 2020 година оборотът в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “ по съпоставими цени резервира равнището от предходния месец. През май 2020 година оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, понижава с 20.4% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

През май 2020 година е записано понижение на оборота по отношение на предходния месец при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 11.4%. Увеличение по отношение на април се следи при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.5%, и при търговията на дребно с нехранителни артикули - с 2.7%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР