По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Варна четвърта в страната по размер на средна работна заплата

 По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Варна към края на юни 2021 година се усилват с 8.3 хиляди, или с 5.8% по отношение на края на март 2021 година, като доближават 152.3 хиляди.

Спрямо края на първото тримесечие на 2021 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 69.9%, " Административни и спомагателни действия “ - с 24.5% и " Култура, спорт и развлечения “ - с 10.8%.

Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение - с 2.9% е записано в активност " Операции с недвижими парцели “. В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и " Преработваща индустрия “ - надлежно 18.7 и 12.5%. В края на юни 2021 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение са с 6.8 хиляди, или с 4.7% повече спрямо края на юни 2020 година, като най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 4.7 хиляди и " Административни и спомагателни действия “ - с 0.8 хиляди. В процентно изражение нарастването е най-значително в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 52.2%, " Финансови и застрахователни действия “ - със 17.3% и " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 16.7%.

Най-голямо понижение на наетите лица в края на юни 2021 година по отношение на края на юни 2020 година има в икономическата активност " Транспорт, депозиране и пощи “ - с 0.8 хиляди, което в проценти е със 7.6%.  " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 2 869 лева;  " Финансови и застрахователни действия “ - 1 917 лева; " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 1 885 лв.. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия: " Операции с недвижими парцели “ - 882 лева; " Хотелиерство и ресторантьорство “ - 983 лева;  " Други действия “ - 989 лв.. Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2021 година в публичния бранш нараства с 15.7%, а в частния бранш - с 13.0%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР