По предложение на РЗИ-Стара Загора днес се проведе заседание на

...
По предложение на РЗИ-Стара Загора днес се проведе заседание на
Коментари Харесай

Обявяват грипна епидемия в Старозагорска област от 17 януари

По предложение на РЗИ-Стара Загора през днешния ден се организира съвещание на Областния действен щаб за битка с грипа и острите респираторни болести (ОРЗ ).

То бе управлявано от зам. регионалния шеф Стоян Стоянов.
Членовете на Щаба гласоподаваха проектозаповед на РЗИ, според която от вторник, 17 януари в Старозагорска област се афишира грипна зараза.
Мярката се постанова поради внезапното повишение на заболеваемостта от грип и ОРЗ от началото на 2023 година до този миг. През последните 2 седмици РЗИ прави пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 потвърждават циркулирането на грипни вируси на територията на региона. Особено висока е заболеваемостта измежду децата на възраст 0-15 години. Данните към 12 януари сочат, че в образователните заведения заболели са близо 18 % от учениците, като в община Стара Загора този % е още по-висок, в детските градини са заболели също близо 18 % от децата, а в яслите – 14.2 %. 
Натовареността на болничните кревати в здравните заведения също нараства фрапантно през последните дни. 
От РЗИ чакат през идната седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде оповестена грипна зараза за интервала 17-23 януари, в това число. 
От 17 януари ще бъдат прекратени образователните занятия във всички учебни заведения на територията на региона. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския превоз стават наложителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета, като се изключи неотложни положения. Преустановяват се профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в лечебните заведения. В детските градини ще се организира всекидневен филтър на децата. Преустановява се и визитата на лица под 16 година в комерсиалните обекти от вида МОЛ без компаньон. 
Одобрената от Областния действен щаб заповед ще бъде изпратена за координиране с Главния здравен контрольор и ще влезе в действие от 00 ч. на 17 януари. 

Ако след 24 януари заболяемостта в региона продължава да пораства, грипната зараза може да бъде удължена. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР