По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, разгледано

...
По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, разгледано
Коментари Харесай

По предложение на кмета Благоевградската професионална гимназия ще носи името Ичко Бойчев

По предложение на кмета на Благоевград доктор Атанас Камбитов, прегледано на Тържествена сесия във връзка 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, Общински съвет гласоподава единомислещо преименуването на Благоевградската професионална гимназия. 
Тя ще носи името на български бунтовник, горноджумайски челник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Ичко Бойчев. " Директорът на гимназията и целият колектив показаха своето предпочитание с писмо до мен и през днешния ден предлагам преименуването на гимназията на името на героя, взел участие в Освобождението на Горна Джумая ", сподели доктор Камбитов. Той предложения на сцената ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, който преброи кворума в държавна такса " Никола Вапцаров ", с който решението бе признато. На сцената излезе и внукът на героя Ичко Бойчев- Акад. Христо Григоров, който прикани шефа на Благоевградската професионална гимназия- Антон Драгоев и подари на учебното заведение 5 хиляди лв. и книги с биографията на неговия дядо, с която да се срещнат учениците.
Христо (Ичко) Димов Бойчев или Ичко Бойчев е роден през 1882 година в градчето Гумендже, Егейска Македония. Влиза в четата на Апостол Петков по време на Илинденско-преображенското въстание. След потушаване на въстанието Ичко се трансферира в четата на Христо Чернопеев, обикаляща сред Кукушко и Струмишко. Ичко Бойчев взе участие в бомбения атентат на железопътния мост при село Аматово през септември 1904 година. Тази акция респектира гръцките андартски чети, тероризиращи българското население в региона. След въстанието Бойчев остава настрана от развихрилите се вътрешноорганизационни битки и разделения. На 29 юли 1905 година е пратеник на окръжния конгрес на Серския революционен окръг в местността Белемето, а в средата на август 1905 година е определен за Горноджумайски челник. Взима присъединяване във войните за национално обединяване на българите ( Балканска, Междусъюзническа и Първа световна) като доброволец в Българската войска.

Ичко Бойчев е фактическият избавител на съгражданите си от Горна Джумая( сегашен Благоевград) като прогонва пъчищата на башибозуката, пристигнали да ги колят след разгрома на Илинденсктоо въстание, в което взима ефективно присъединяване с четата на Христо Чернопеев.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР