По предложение на кабинета Петков парламентът разпредели 1.2 млрд. лв.

...
По предложение на кабинета Петков парламентът разпредели 1.2 млрд. лв.
Коментари Харесай

Парламентът одобри 60 лв. добавка за пенсионерите от 1 януари и енергийни помощи за бизнеса

По предложение на кабинета " Петков " Народното събрание разпредели 1.2 милиарда лева спомагателни данъчни доходи в бюджета за т.г. За 60 лева Коронавирус добавки за пенсионерите през първата половина на 2022 година ще бъдат дадени 750 млн. лева, а за енергийните обезщетения за бизнеса поради високите цени на тока и природния газ за първите три месеца на година - 450 млн. лева Решението бе признато единомислещо с 201 гласа " за " от всички партии.

Разпределението на спомагателни доходи в края на годината е всекидневно, само че до момента държавните управления на Бойко Борисов го правеха с разпореждане на Министерския съвет. Новият кабинет на Кирил Петков обаче желае глоба на Народното събрание посредством приемане на решение, защото в противоположен случай спомагателните доходи трябвало да отидат за понижаване на недостига. От Движение за права и свободи обаче споделиха, че действително глобата би трябвало да стане с промени в два от бюджетните закони, защото става въпрос за прехвърляния към бюджета на публичното обезпечаване и на Министерството на енергетиката, а партиите могат да имат и други оферти за размера за добавките за пенсионерите да вземем за пример.

Трансферът към бюджета на Държавното публично обезпечаване е 750 млн. лева, а парите ще бъдат употребявани за Коронавирус добавки за пенсиoнeрите от 1 януари до 30 юни в това число. Всеки от пенсионерите ще получава по 60 лв. на месец вместо сегашните 120 лева, само че от 25 декември пенсиите ще бъдат увеличени приблизително с 12.5%. От Коледа минималната пенсия за стаж и възраст ще е 370 лева, а с добавката от 1 януари ще стане 430 лева при 420 лв. сега (300 лева минимална пенсия и 120 лева добавка). Максималната пенсия се усилва от 1440 на 1500 лева, като с добавката от 60 лева тази група пенсионери ще продължи да получава 1560 лева Ангажиментът на ръководещата коалиция е следващата година никой от пенсионерите да не получава по-малко пари от в този момент и сумите да не са под линията на беднотия, която от 1 януари е 413 лева

Трансферът към бюджета на Министерството на енергетиката е 450 млн. лева Сумата ще бъде добавена към останалите средства за енергийни обезщетения, с което те ще станат 1.5 милиарда лева От тях 920 млн. лева се чака да бъдат дадени за енергийни помощи за бизнеса, само че не е прочут механизмът, по който ще бъдат разпределени. В дебатите финансовият министър Асен Василев сподели, че още не знае какви са механизмите, само че след това се разбра, че те също ще бъдат разисквани в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР