По предложение на „Има такъв народ“ и с гласовете на

...
По предложение на „Има такъв народ“ и с гласовете на
Коментари Харесай

Напрежение в коалицията, ново мнозинство спешно прие процедура за управител на БНБ

По предложение на „ ИТН “ и с гласовете на опозиционните ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ бе призната нова процедура за избор на шеф на на Българската национална банка (БНБ) макар недоволството на най-голямата групировка в ръководещата коалиция - „ Продължаваме промяната “.

В ръководещата коалиция от седмици има напрежение от коя партия да бъде новият началник на Българска народна банка и точно това е повода за създалата се обстановка в сряда. От „ ИТН “, въпреки и още да не са внесли публично предлагането, упорстват техният народен представител Любомир Каримански да поеме поста. По неофициална информация обаче от „ Продължаваме промяната “ желаят гуверньорът да е определен от тях кадър. Липсата на консенсус по тематиката беше и една от аргументите за неуспеха на предходната процедура за избор на шеф.

Така се стигна до това, че в сряда сутринта благодарение на опозицията изненадващо в дневния ред по гледище на „ ИТН “ в дневния ред на Народното събрание бяха включени нови процедурни правила за избор на шеф. След разногласия, още веднъж с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, бяха признати, както ги желаеха Има Такъв Народ, макар апелите на Политическа партия да бъдат направени промени.

Правилата плануват претендентът да е магистър, което по неофициална информация отстрани едно от възможните оферти на Политическа партия, защото въпросният проектокандидат е приключил в чужбина. Освен това процедурата е със доста по-кратък период от провалилата се – 7, вместо 20 дни за номинации. По време на дебатите от най-голямата партия се пробваха да удължат времето и то да е най-малко 14 дни и аргументираха настояването си с променената обстановка поради войната в Украйна, както и с това, че желаят диспути с опозицията. Аргументите им обаче бяха отхвърлени от опозицията и от Има Такъв Народ.

Зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи че, когато една комисия е предложила нещо, е разумно да се одобряват решенията на специалистите, които парламентарните групи са изпратили там, а не да се трансформира в пленарната зала.

“Какво ни подсигурява, че в идващите дни ще се организира подобен спор? Ако желаете по-дълъг период, не ви ли се коства почтено да разкажете в тази зала какво се случи в границите на предишния”, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Той акцентира, че не вижда съображение процедурата да се бави и се аргументира: „ В тази зала има прелестни хора за поста - Георги Ганев от " Демократична България ", Петър Чобанов от Движение за права и свободи, разяснява Йордан Цонев, Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също бил подобаващ за поста. Ами ние ги търсим в МВФ, в Сингапур, пък те ни отхвърлят. Задкулисието търси собствен претендент за поста гуверньор и за подуправителите, това е единствената цел за неразбирателството и бавенето.

Искате позицията, само че нямате човек, или, може би, в случай че имате, се страхувате да го предложите, тъй като няма да бъде признат, има нещо към него, сподели Тома Биков от ГЕРБ.

Първата фаза от процедурата се е провалила освен поради „ Продължаваме промяната “, а тъй като всяка парламентарна група има право да предложи собствен претендент, отговори Владимир Табутов от групировката на Кирил Петков и Асен Василев.

По неофициална информация отхвърленото искане за най-малко две седмици за номинации е имало за цел обединенията в ръководещото болшинство да имат време да обсъдят разнообразни кандидатури и да се обединят към една, само че друга от Каримански. Ако обединенията в ръководството внесат две или повече обособени кандидатури, то тогава решението кой ще е шеф на Българска народна банка ще е в ръцете на опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото ръководещите ще гласоподава „ шарено “. Сега обаче ръководещите ще имат единствено седмица в опит да се опитат да намерят консенсусен вид.

През почивните дни Каримански съобщи, че партията му в твърдо решена да го номинира за шеф на Българска народна банка, макар че „ по 5 разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа “. Това обаче го слага в странна обстановка, тъй като той сега е ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която би трябвало да се изпращат кандидатурите. Така, в случай че Има Такъв Народ фактически го издигне, ще изпрати кандидатурата му на него самия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР