По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет

...
По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет
Коментари Харесай

Изборът на нов главен прокурор ще е на 24-ти октомври


По предложение на основния прокурор Сотир Цацаров Висшият правосъден съвет изтегли с две седмици по-рано избора за идващ Обвинител номер едно. Той ще се организира на 24-ти октомври, макар че съгласно хронограмата, призната от Прокурорската гилдия на Съвета, гласуването трябваше да е на 14-и ноември. Непроменен остава крайният период за номинации - 29-и юли, заяви БНР.

В рамките на две седмици ще има четири съвещания на Висш съдебен съвет - с опция за издигане на претенденти.

Изтеглянето на датата, съгласно министъра на правораздаването Данаил Кирилов, ще даде както повече време за последователност сред Сотир Цацаров и неговия правоприемник, само че и време за реакция по отношение на финалния декрет на президента.

На номинации право имат най-малко трима членове на прокурорската гилдия и правосъдният министър. Данаил Кирилов към този момент разгласи,че няма да го прави, с цел да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще е ясно кой или кои ще са претендентите да оглавят държавното обвиняване след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Спекулира се както с имена на настоящи прокурори и съдии, по този начин и с адвокати, отвън системата.

Ще завоюва този, който получи поддръжката на най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет. Но ще стане идващ основен прокурор, в случай че под предлагането за избора му автограф постави президентът Румен Радев, който недвусмислено сподели, че не гледа на ролята си в процедурата като на протоколна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР