По предложение на БСП минималната работва заплата става 50 на

...
По предложение на БСП минималната работва заплата става 50 на
Коментари Харесай

По предложение на БСП минималната работна заплата става 50% от средната

По предложение на Българска социалистическа партия минималната работва заплата става 50 на 100 от междинната брутна.

Това реши Народното събрание след едночасови дебати със 146 гласа „ за " и 65 гласа „ въздържали се ".

 

„ Благодарение на нашите непримиримост и причини, през днешния ден Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от междинната брутна заплата “, уточни Нинова след решението.

 

Депутатите гласоподаваха дефинитивно поисканите от социалистите промени в Кодекса на труда. Периодът, който ще се гледа за изчисленията включва последните 2 тримесечия на миналата година и първите 2 тримесечия от настоящата година.

 

„ Това беше един от първите законопроекти, които внесохме още през октомври. От тогава до в този момент над 40 пъти, по разнообразни способи и процедури, внасяме в залата и вършим предложение този законопроект да бъде гледан. Винаги се намираше метод да бъде отритнат, само че ние, настойчиво и уверени, че половин милион работещи и изключително работещи небогати, имат потребност от поддръжка, го предлагахме още веднъж “, посочи тя.

Нинова изясни, че към октомври предходната година това са били 850 лева, а по груби калкулации и прогнози, в този момент нарастването ще бъде сред 100 и 150 лева „ За страдание, залата не одобри това да стане от 1 юли. Причината е, че служебният кабинет не внесе бюджет и за 2023 година няма планове. Залата одобри това да се случи от 1 януари 2024 година Въпреки това отчитаме като наш забележителен триумф в последните дни на Народното събрание – още една обществена облага и още една извоювана победа за служащите, работещите небогати и техните фамилии “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

 

Идеята МРЗ да е " не по-малко от 50% от брутната междинна заплата "   получи единствено 53 гласа " за ".
ГЕРБ отдръпнаха своето предложение законът да влезе в действие от 1 януари 2024 година

 

„ Няма ясно написан механизъм сред синдикати и работодатели по какъв начин да се дефинира минималната работна заплата. Ние предлагаме публицистична смяна да отпадне думата " брутна " пред минималната работна заплата, да отпадне думата " брутна " в междинна работна заплата, както и закона да влезе от 1-ви януари 2024 година Колкото и да имаме огромно предпочитание да повишим минималната работна заплата, би трябвало да си дадем ясната сметка, че това визира доста институции, идват избори, само че няма потребност от популизъм ", съобщи Деница Сачева, някогашен обществен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ по време на траялото повече от час разискване.

„ За нас тази тематика е обичайната и поредна в годините, тъй че не знам за какво се приказва за популизъм ", разяснява вносителят на законопроекта Корнелия Нинова.

 

„ На 21-ви октомври 2022 година внесохме оферти за промени в равнищата на минималната работна заплата, и от този момент търсим всевъзможни разновидности това да се случи. Ние предложихме 50% от междинната работна заплата да стане минимална - т.е. 850 лева Между първо и второ четене се появиха предложенията на ГЕРБ и Политическа партия да се смята брутна минимална работна заплата. Това значи, че в размер на минималната се включва клас прослужено време, нощен труд и така нататък Така най-после човек ще вземе 600 лева - по-малко даже от сегашната. Аз благодаря, че в този момент тези оферти се отдръпват. Няма по какъв начин да приемем решение със задна дата, служебният кабинет не прояви и схващане да внесе бюджет за 2023 година, тъй че вършим предложение датата за въвеждане на новата работна заплата да бъде юли 2023 година, дотогава се чака да има и постоянен кабинет ", съобщи още Нинова.

Искрен Арабаджиев от Политическа партия посочи, че концепцията на законопроекта е да вкара един предвидим, автоматизиран механизъм за установяване на минималната работна заплата, тъй че да се понижи напрежението сред работодатели и служащи. „ На комисия разгледахме няколко оферти и очевидно неразбирателствата, които имахме с Българска социалистическа партия, има настройка да бъдат преодолени и нарастването на минималната работна заплата да е чисто, а не брутно. Трябва да забележим и интервалите, които да служат за пресмятане на минималната работна заплата, има предложение за последните шест месеца на миналата година, както и за първите шест месеца от настоящата, тъй че да забележим кой е най-хубавият вид. Ние желаеме по-скорошен интервал, в който да се взимат равнищата на минималната работна заплата, тъй че да са по-адекватни, съществува опцията и да се вземе интервала от юли 2022г. и юли 2023 година ", съобщи Арабаджиев.

Ивайло Мирчев от Демократична България предложи механизмът за установяване на минималната работна заплата да бъде на годишна база- от юли 2022 година до юли 2023 година

От Движение за права и свободи пък се оповестиха срещу законопроекта. „ Ние няма да подкрепим предлагането минималната работна заплата да бъде 850 лева, а ще подкрепим основаването на автоматизиран механизъм, с който да се дефинира минималната работна заплата, само че от 1-ви януари 2024 година ", това съобщи Севим Али от придвижването.

Законът влиза в действие 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата стартира от 1 септември нататък и влиза в действие от 2024 година

Идеята за брутна минимална заплата бе отхвърлена след повече от половинчасово заседание от работна група, формирана от представители най-вече на обществената комисия от другите партии. Обобщения резултат бе изчетен от Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

" Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на триумфа ", заключи председателстващият съвещанието Йордан Цонев. А депутатите означиха приемането на закона с ръкопляскане.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР