По предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, нова

...
По предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, нова
Коментари Харесай

Емил Радев: Нов европейски закон слага край на вечните длъжници

По предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, нова европейска инструкция предлага в най-кратки периоди държавите-членки да стартират да ползват наредбите за опрощаване на задължения освен във връзка с бизнесмените, само че и на физическите лица-потребители. Препоръката заляга в окончателния текст на признатата от Европейския парламент инструкция по отношение на повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.

„ Свръхзадлъжнялостта на потребителите е въпрос, който поражда съществени стопански и обществени паники. Целта на новата инструкция е да дадем втори късмет на бизнесмените посредством опрощаването на задълженията им. Така ще се отстранен безконечните длъжници, ще се понижи размерът на необслужваните заеми в счетоводните салда на банките и ще се предотврати натрупването на такива заеми в бъдеще. За да бъде реализирано това обаче, е извънредно значимо разпоредбите за опрощаване на отговорности да се ползват и към потребителите”, съобщи Емил Радев по време на провелите се диспути в пленарната зала на Европейския парламент.

Евродепутатът работи от години за премахването на така наречен „ безконечни длъжници “ и въвеждането на персоналния банкрут в българското законодателство. В рамките на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз той провежда във Варна една от най-големите интернационалните конференции по тематиката. Във форума бяха разисквани практиките в другите държави-членки, свързани с опрощаване на задължения на физически лица, както и опциите за въвеждане на разпореждания по отношение на потребителската неплатежоспособност в националните законодателства.

„ 1,7 млн. души годишно губят работните си места в следствие от банкрут на сдружения в Европейски Съюз. С директивата ще се вкарат основни правила по отношение на превантивното преструктуриране, тъй че да се усилят опциите за сдруженията, изпитващи финансови усложнения, да се преструктурират на ранен стадий и да се предотврати оповестяването на банкрут и съкращаването на личен състав. Новият европейски закон ще направи процедурите в целия Европейски Съюз по-ефективни и ще подсигурява, че бизнесмените получават втори късмет да стартират нов бизнес след оповестяването на фалит”, изясни още Радев, като акцентира изгодата от новите правила за дребните и междинни предприятия.

Българският евродепутат дефинира директивата като забележителен прогрес. „ От години упорствам да се вкара опрощаване на задълженията на потребителите. България остана единствената държава-членка, която няма механизъм за освобождение от дълг на физическите лица. Вярвам, че с приемането на новото европейско законодателство това състояние ще бъде променено”, разяснява Радев.

След като директивата бъде оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз, държавите- членки ще разполагат с най-много 3 години, с цел да вкарат новите правила в националното си законодателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР