По повод тревожната прогноза на директора на МВФ Кристалина Георгиева,

...
По повод тревожната прогноза на директора на МВФ Кристалина Георгиева,
Коментари Харесай

Проф. Стив Ханке: Лошите ефекти от инфлацията вече са зад гърба на българите, инвестирайте в земя

По мотив тревожната прогноза на шефа на МВФ Кристалина Георгиева, че светът навлиза в криза, 24 часа потърси проф. Стив Ханке, който оглавява Института за приложна стопанска система в университета “Джон Хопкинс ”.

Той е бил един от икономическите съветници на Рейгън. В момента е измежду водещите международни специалисти по хиперинфлация и валутни бордове, постоянен създател на “Уолстрийт джърнъл ”.

През ноември уеб сайтът focus-economics. com дефинира най-влиятелните икономисти съгласно броя на почитателите им в туитър. Ханке е на трето място, изпреварват го единствено нобеловият лауреат Пол Кругман и Нейт Силвър, незабавно след него на четвърто място е Нуриел Рубини. На шесто е другият нобелист – Джоузеф Стиглиц.

Проф. Ханке, Джон Грийнууд и някогашният ръководещ шеф на МВФ и президент на Европейската банка за реорганизация и развиване Жак дьо Ларозиер предложиха да изготвят безплатно експертен разбор за прекосяването на България от валутния ръб и лв. към еврото.

– Проф. Ханке, в какво да влагат българите в тези бурни инфлационни времена?
– Не обичам да давам капиталови препоръки, в случай че не познавам вложителя, неговата възраст, приход, благосъстояние, цели. Накратко, не съм податлив да го върша, в случай че не знам много детайлности.
Но предходната година участвах виртуално в капиталова конференция в София. Тогава с принуда дадох препоръки на участниците и им предложих да влагат в литий – минерал, който се употребява за производството на акумулатори, захранващи електрически транспортни средства. Тази инвестиция се оказа печеливша.
Литиевият показател се е повишил с към 150%, откогато дадох този съвет.
Тази година единственият капиталов съвет, който ще предложа на моите другари в България, е дълготраен: инвестирайте в земя. В дълготраен проект тя е сигурен залог. Това е тип инвестиция, която разрешава на вложителя да спи умерено и дава отговор на три от капиталовите ми правила: 1. Гледайте напред, а не назад; 2. Избягвайте неоправдания риск, прегърнете сигурността; 3. Не залагайте (в смисъл, че вложенията не са хазарт – бел. ред.).
А за българите с банкови сметки: оставете вашите депозити в български левове. Левът евентуално ще нарастне по отношение на щатския $ през идната година. Ако сте по-склонни да рискувате и желаете да хеджирате депозитния риск, бих предложил да държите 75% от депозитите си в български левове и 25% в щатски долари.

– Има ли универсално хапче против високата инфлация?
– Инфлацията постоянно е местна, не е световен проблем. Вижте равнищата в 3 значими страни като Китай, Япония и Швейцария – надлежно 1,6% годишно, 3,7% и 3%. Народната банка на Китай се показва най-добре.
Тя съблюдава Количествената доктрина на парите, ориентирана към надзор над паричното предложение. В резултат на това не е изненадващо, че Китай има най-ниския % инфлация измежду огромните страни в света.
Швейцарската национална банка също е възприела Количествената доктрина на парите и исторически това прави добра работа. В момента процентът на инфлация в Швейцария е един от най-ниските в света – 3%. Повечето от това, което споделят централните банкери по света за “глобалната инфлация ”, е чиста агитация и стопански нелепости.

– От Федералния запас на Съединени американски щати (ФЕД) споделят, че печатането на пари няма нищо общо с разразилата се инфлация. Какво мислите за тази нова доктрина?
– На 8 септември 2022 година в полемика с оповестени въпроси и отговори на Cato (влиятелен мозъчен концерн – бел. ред.) ръководителят на ФЕД Джеръм Пауъл сподели: “Паричните елементи не играят значима роля при формулирането на нашата политика.
И ние не считаме, че като цяло те са добър метод да мислим за политика или инфлация ”. Това изказване е безсмислено и не се основава на данни или разбори.
Съгласен съм с един от старите ми ментори, великия проф. Готфрид декор Хаберлер.
Според него сходни тези са безсмислени. Ето какво написа той в монографията си от 1985 година “Проблемът на стагфлацията ”: “Първо, дано изясня, че съм изцяло склонен с монетаристите, че инфлацията, в това число стагфлацията, е главно паричен феномен.
В смисъл, че в никакъв случай не е имало забележителна инфлация или стагфлация, когато цените се покачват, да речем, с 4% или повече годишно в продължение на 2 или повече години, без доста повишаване на парите в обращение. ”

– Всички, които сме учили стопанска система през 90-те, знаем, че паричното предложение въздейства върху инфлацията. Защо тази доктрина по този начин настойчиво в този момент се отхвърля от ФЕД и Европейската централна банка? Какви дефекти виждат те в монетаризма, с цел да го отхвърлят напълно?
– Нито един от 416-те икономисти, наети в централата на ФЕД във Вашингтон, където демократите превъзхождат републиканците в съответствие 48,5 към 1, не съумя да планува скока на инфлацията.
Интересното е, че ФЕД не направи нищо повече от това да следва образеца на президента Джо Байдън, който се похвали през 2020 година, че доайенът на монетаризма Милтън Фридман “вече не управлява шоуто ”.
За страдание, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England са също толкоз некомпетентни, колкото и Федералният запас на Съединени американски щати.

– Възможно ли е всички да са не запомнили един от най-старите уроци, че печатането на пари постоянно води до инфлация?
– Не, не са го не запомнили. Те в никакъв случай не са го учили. През последните 30 години множеството икономисти са обучавани в посткейнсианските стопански модели като динамичния стохастичен модел на общото равновесие. Тези модели даже не включват парите като променлива.

– Федералният запас мина от едната прекаленост с голямо отпечатване на пари до внезапно стесняване. Какви могат да бъдат следствията?
– За страдание на американците, Федералният запас с неприятното си ръководство на паричното предложение им нанесе удар. Първо, усили паричното предложение, а в този момент при количественото стягане позволи паричното предложение, измерено посредством елемента М2, да се свие с кумулативни 1,5%. Това стана от март насам – такова стесняване не е имало от Втората международна война. Преди нея сходни обрати е имало само през 1929-1932 и през 1937 година
Както всеки студент знае, тези свивания на паричното предложение са последвани от Голямата меланхолия и рецесията от 1937-1938 година Можем да чакаме с огромна сигурност сериозна криза през 2023 година
По отношение на следствията – с помощта на неприятното ръководство на паричното предложение от страна на ФЕД междинната ипотечна вноска за жилище със междинна цена се е нараснала със зашеметяващите 78% единствено за две години.
Знаем, като се има поради несъразмерното стягане на ФЕД и настоящото стесняване на паричното предложение, че рецесията евентуално към този момент е готова и ще се появи през 2023 година
Всъщност тъкмо това ни споделя пазарът за жилища – един от най-хубавите ранни предупредителни знаци за идния спад.

– През 2020 година в публикация с Джон Грийнууд вие предупредихте, че инфлацията в Съединени американски щати през 2021 година ще доближи 6% и евентуално 9%. Годината завърши със 7%, като тази година се колебаеше над 8%. Още с идването на демократите на власт екипът на Байдън отговори, че вашата доктрина и тази на именития Милтън Фридман не са на мода. Сега в класацията сте третият най-влиятелен икономист в света. Вашата доктрина досега води до по-точни прогнози.
– Като човек, търгувал на интернационалните пазари в продължение на 70 години, разчитайки на Количествената доктрина на парите, която е в основата на моите макроикономически възгледи, съм много удовлетворен от прогнозите, извлечени от моделите.
Те не всеки път са верни, само че в множеството случаи са точни, а не неверни. Когато бях президент на Toronto Trust Argentina в Буенос Айрес, този фонд бе най-добре представилият се в света през 1995 година
Осъществих доста грандиозни търговски епизоди и всички те бяха основани на използването на Количествената доктрина на парите.

– ЕЦБ също печаташе милиарди, до момента в който не приключи тази политика поради инфлацията. Ще застигне ли и нас рецесията?
– Както показах, рецесията е “изпечена ” в Съединени американски щати и същото може да се каже и за Европа, като Европейски Съюз евентуално е изправен пред по-сериозни проблеми заради последствията и съпътстващите вреди, свързани със глобите против Русия.

– Политиците от Европейски Съюз настояват, че войната е повишила цените, а не инфлацията. Това ли е цялата истина?
– За страдание, политиците от Европейски Съюз, които в най-хубавия случай имат лимитирани знания по стопанска система, приказват куп нелепости. Войната на Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз с Русия увеличи относителните цени на някои хранителни артикули и сила.
Но тези относителни ценови промени не са повлияли доста на общите равнища на инфлация в Европа. Днешните високи темпове на инфлация в Европа са на първо място функционалност на солидното основаване на пари от ЕЦБ през 2020 година

– Закъсняха ли Европейски Съюз и Съединени американски щати с ограниченията против инфлацията – вашата прогноза за бъдещето?
– Европейски Съюз и Съединени американски щати закъсняха за “инфлационното празненство ”, на което бяха домакини. Всъщност те даже не са били наясно с обстоятелството, че основават най-голямата инфлация през последните 40 години.

– В България паричният елемент М2 също се повиши, прехвърляйки доста пари към популацията. До какво може да докара тази политика?
– Нека разгледаме паричното предложение на България по-подробно. През 2020, 2021 и 2022 година паричното предложение измерено посредством елемента М3, е повишено надлежно с 23,2%, 1,9% и -4,8%.
С всекидневно забавяне от 12-24 месеца след устойчивата смяна в паричното предложение, бих планувал, че най-неприятните проблеми за българите, свързани с инфлацията, евентуално са зад тила им.

– Имате ли прогноза за българската инфлация и цени?
– Като се има поради типичната дълготрайност от 12 до 24 месеца сред устойчивите промени в паричното предложение и инфлацията, чакам, че инфлацията ще намалее в България както през 2023 година, по този начин и през 2024 година
Моето умозаключение е в сходство с консенсуса на водещи планирани институции, които чакат инфлацията в България да бъде 8,6% през 2023 година и 3,6% през 2024 година

– Какво кацане чака Съединени американски щати, Европа и България – меко, твърдо или спешно с непредвидени последици?
– Със сигурност по-твърдо, в сравнение с биха се надявали американци, европейци или българи.

– Как може международните финанси да се стабилизират – да се възвърне стабилността на $ и еврото?
– Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да сключат публично съглашение, което дефинира зоната на непоклатимост – да речем, 1,20 до 1,40 $ за евро. Когато доларът е слаб, ЕЦБ ще бъде задължена да пази тази зона на непоклатимост, като купува долари.
По същия метод Министерството на финансите на Съединени американски щати ще бъде задължено да пази еврото, в случай че отслабне, посредством пазаруване на евро.
Централните банки на множеството нововъзникващи пазари създават нестабилни валути и цени, които основават инфлация. Отговорът тогава е, че всяка от тези банки – може би стотина от тях от Албания до Замбия, би трябвало да бъдат затворени и сложени в “музеите ”.
Те би трябвало да бъдат сменени от валутни бордове като този в Хонконг. При такова съглашение валутният ръб ще емитира национална валута, която ще се търгува свободно при закрепен курс котва – или щатски $, или евро.
Тя ще бъде напълно подкрепена от валутни запаси на котвата, а локалната издадена валута ще бъде неин клонинг. С други думи, външна страна няма да съществува и стабилността ще има превес. Да живее стабилността!

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР