По повод скорошен разговор за балоните, в които живеем и

...
По повод скорошен разговор за балоните, в които живеем и
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Българските медии са врагове на мозъка

По мотив неотдавнашен диалог за балоните, в които живеем и медиите... Вчера, на касата в магазин инцидентно видях челна страница на вестник ”Труд “ със фотография на Путин и заглавие: ”Западът съзнателно провокира спорове “. Само по себе си, това ми се коства национално изменничество – да даваш естрада на режим, който е оповестил България за ”вражеска страна “. Така стартира коментара си за медийната среда у нас писателят Захари Карабашлиев.

От друго заглавие в различен вестник пък разбрах, че към този момент сме с инфлация като от Виденовата зима. Аз помня Виденовата зима, както несъмнено и вие и знам, че това е отвратителна неистина.

По едно национално радио пък преди няколко дни слушах осведомителна емисия в 18 ч., която щедро отразяваше " съветската “ страна на войната и пропускаше да спомене триумфите на украинските сили. Телевизия не съм гледал от месец, само че там несъмнено е още по-зле. С две думи, тази среда, която основават множеството медии е извънредно враждебна за здравия разсъдък.

Средата е покварена. Но моралната безнравственост се управлява от хора, които работят и надуват този информативен балон. Хора вършат всичко това, не извънземни. Някой написа тези заглавия, различен ги подрежда, трети ги разгласява. Не осъждам никого, който се устоя от публицистика. Всеки „ самичък си преценява “. Но се сещам за най-малко петима познати дългогодишни експерти, които напуснаха тази среда, този балон и избраха свободата пред лъжата. Нито един от тях не бедства. Навярно им е мъчно. А вероятно – не.

Повечето от моите другари избраха да живеят в свои лични светове и да поддържат връзка със себеподобни -- изолират се от медии, развиват се професионално, съумяват, вървят по планини, пътуват... Така е най-здравословно, разбирам ги. Друга, доста дребна част към момента пробват да вземат участие в процесите на обществото, само че разочарованията там са огромни. Трети, хем сътворяваме и поддържаме лична среда, някакъв собствен балон, в който да живеем, хем пък гледаме и да не губим връзка с " действителността ", която сякаш отразяват медиите. Струва ми се обаче, че все по-трудна става връзката с тази медийна " действителност ".

С две думи - не живеят в балони тези, които се изолират от " действителността " на медиите.

Балон е това, което медиите продават за действителност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР