По повод празника на жената - 8 март, в НЧ

...
По повод празника на жената - 8 март, в НЧ
Коментари Харесай

Подредиха етнографска изложба в читалището в Мездра /снимки/

По мотив празника на дамата - 8 март, в НЧ „ Просвета 1925” - Мездра беше открита Етнографска галерия под наслов „ Жената - красива през всички времена “, оповестиха от общината. Тя е подредена по самодейност на Моника Петкова, секретар на градското читалище, и на Милка Пухалска от Краеведското сдружение към културно-просветно средище.
В експозицията са показани повече от 70 достоверни дамски аксесоари, тоалети и бижута, които пресъздават стилните трендове и домашния обичай от 50-те, 60-те и 70-те години на предишния век. Акцент в изложбата са голям брой елегантни дамски наметки, шалове и кърпи, направени от разнообразни материи.
Интерес съставлява ръчно плетена пелерина с ламѐ, предоставена от Мариана Серафимова, ръководител на НЧ „ Просвета 1897 “ - с. Долна Кремена. Любопитство будят също тънко бродирана ленена завивка за маса и дамски рокли, извезани с шевици, съхранени от дългогодишния основен проектант на Община Мездра Анета Гергова, както и женски облекла, бродерии и тъкани, дарени от Пенка Караиванова от Мездра и от Миленка Вутова от с. Синьо бърдо, община Роман.
Оригиналните мостри на дамската мода от епохата на социализма допълват изящни ръкоделия, бижута, движимости и други, подредени в няколко тематични къта. Сред останалите експонати са фешън списания и грамофонни плочи.
„ Изложбата ще върне спомените на хората, които познават този интервал, сподели при откриването на изложбата Моника Петкова. Посетителите ще имат опция да прегледат забавни аксесоари, бижута, облекла и предмети на бита. Чрез тази галерия желаеме да покажем, че всеки интервал от живота на дамата има своя сексапил. “
„ Освен да бъде хубав домът й, дамата постоянно се е стремяла самата тя да бъде красива, показа Милка Пухалска. Да покаже всичко хубаво, което има в себе си. Стремежът й към хубост на облеклата, които носи, напълно не е инцидентен. Той се ражда от желанието й да наподобява красива, от нейната фикция, наред с задачата й на пазителка на традициите. “
Изложбата може да бъде прегледана всеки работен ден във фоайето на втория етаж в постройката на мездренското читалище.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР